Witam serdecznie, propozycja na pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu. Sos jest prosty do przygotowania, zdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
500 g makaronu – może być ryż
około 500 g cukinii
1 puszka 400 g kukurydzy
szklanka 250 ml przecieru pomidorowego – passata
około 300 g pomidorków koktajlowych
3 duże ząbki czosnku
do smaku:
około 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
można dodać bazylię, oregano
plus do posypania na talerzu:
natka pietruszki
ser żółty (użyłam grana padano)
Link do filmiku z przepisem na: Sos z cukinią do makaronu
Przygotowanie:
Dokładnie umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki.
Umyte pomidorki kroję w ćwiartki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków.
Kukurydzę płuczę na durszlaku i dostawiam do odsączenia.
Przygotowanie sosu:
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę.
Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut.
Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli podaję z makaronem), i dokładnie mieszam.
Na talerzu dodatkowo danie posypuję serem żółtym i natką pietruszki.
Sos z cukinią jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz