Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę do słoików z ogórków i papryki. Sałatka jest bardzo smaczna, nie za kwaśna ale i nie za słodka, według mnie idealna w smaku 😊. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml
2 ½ kg ogórków
około 350 g cebuli
około 800 g papryki
zalewa na ogórki:
1 litr wody
2 ½ łyżki soli do przetworów
na zalewę do słoików:
5 szklanek wody 250 ml (1250 ml)
2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml)
500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki)
1 łyżeczka soli do przetworów
2 łyżeczki gorczycy białej
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek pierzu
kilka listków laurowych
3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego)
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ogórki i cebulę:
Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, tak żeby wszystkie składniki sałatki się zmieściły).
Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do ogórków.
Do wody dodaję sól, mieszam tak żeby sól się rozpuściła i zalewam ogórki, mieszam i odstawiam na około 2 godziny. W międzyczasie ogórki kilka razy mieszam.
Po około 2 godzinach:
Ogórki z cebulą odsączam na durszlaku z zalewy i przekładam z powrotem do miski.
Dokładnie umytą i oczyszczą z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe paseczki, dodaję do ogórków i dokładnie mieszam.
Teraz przygotuję zalewę do słoików – zalewę można przygotować wcześniej:
Do garnka przelewam i przekładam wszystkie składniki na zalewę, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 5 minut – zalewa jest gotowa:
Końcowe przygotowanie słoików:
Sałatkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Sałatki nakładam tak aby zostawić około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Sałatkę zalewam zalewą, tak żeby ją przykryć, a przyprawy z zalewy rozkładam po równo do słoików (po 2-3 ziarnka ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, pieprz, gorczycę, trochę czosnku).
Na koniec do każdego słoika dodaję po łyżce oleju.
Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Sałatka jest przepyszna
OdpowiedzUsuń