Nowe Przepisy

piątek, 17 lipca 2020

Pyszna sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę do słoików z ogórków i papryki. Sałatka jest bardzo smaczna, nie za kwaśna ale i nie za słodka, według mnie idealna w smaku 😊. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml

2 ½ kg ogórków

około 350 g cebuli

około 800 g papryki

zalewa na ogórki:

1 litr wody

2 ½ łyżki soli do przetworów

na zalewę do słoików:

5 szklanek wody 250 ml (1250 ml)

2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml)

500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki)

1 łyżeczka soli do przetworów

2 łyżeczki gorczycy białej

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka ziarenek pierzu

kilka listków laurowych

3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)

oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego)


Link do filmiku z przepisem na: Sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ogórki i cebulę:

Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, tak żeby wszystkie składniki sałatki się zmieściły).

Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do ogórków.

Do wody dodaję sól, mieszam tak żeby sól się rozpuściła i zalewam ogórki, mieszam i odstawiam na około 2 godziny. W międzyczasie ogórki kilka razy mieszam.

Po około 2 godzinach:

Ogórki z cebulą odsączam na durszlaku z zalewy i przekładam z powrotem do miski.

Dokładnie umytą i oczyszczą z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe paseczki, dodaję do ogórków i dokładnie mieszam.

Teraz przygotuję zalewę do słoików – zalewę można przygotować wcześniej:

Do garnka przelewam i przekładam wszystkie składniki na zalewę, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 5 minut – zalewa jest gotowa:

Końcowe przygotowanie słoików:

Sałatkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Sałatki nakładam tak aby zostawić około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Sałatkę zalewam zalewą, tak żeby ją przykryć, a przyprawy z zalewy rozkładam po równo do słoików (po 2-3 ziarnka ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, pieprz, gorczycę, trochę czosnku).

Na koniec do każdego słoika dodaję po łyżce oleju.

Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Pasteryzacja:

Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.

Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.

Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.