Nowe Przepisy

poniedzia艂ek, 27 lipca 2020

Domowe pianki marshmallow - delikatne puszyste i s艂odziutkie 馃構馃構馃構

Witam serdecznie, tym razem chcia艂abym zaproponowa膰 przepis na pianki marshmallow. Pianki s膮 bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i s艂odkie, powinny smakowa膰 dzieciom i nie tylko 馃槉.

Sk艂adniki potrzebne do przygotowania pianek marshmallow:

U偶y艂am pojemnika o wymiarach 17cm x 17cm

220 g cukru kryszta艂 (1 szklanka 250 ml)

60 ml wody (60 gram贸w – oko艂o 6-7 艂y偶ek)

20 ml soku z cytryny (20 gram贸w – oko艂o 2 艂y偶ek)

60 g jag贸d (3 kopiaste 艂y偶ki jag贸d) - mog膮 by膰 inne owoce lub barwnik spo偶ywczy

do przygotowania 偶elatyny:

10 gram贸w 偶elatyny (1 艂y偶ka)

60 ml wody (60 gram贸w – oko艂o 6-7 艂y偶ek)

oraz do opr贸szenia pianek:

1 艂y偶ka z g贸rk膮 cukru pudru

1 艂y偶ka z g贸rk膮 m膮ki ziemniaczanej


je偶eli nie dodajemy jag贸d, to nale偶y doda膰 oko艂o 3 艂y偶ek wi臋cej wody


Link do filmiku z przepisem na: Pianki marshmallow


Przygotowanie:

Najpierw przygotuj臋 pojemnik, zamiast pojemnika mo偶e by膰 foremka, tacka lub miseczka szklana. Pojemnik wyk艂adam foli膮 spo偶ywcz膮 i maluj臋 delikatnie olejem (dzi臋ki temu 艂atwiej b臋dzie wyj膮膰 piank臋 z pojemnika).

Teraz do miski w kt贸rej przygotuj臋 piank臋, wlewam wod臋 (60 ml), wsypuj臋 偶elatyn臋 i odstawiam na czas przygotowania syropu, do nap臋cznienia.

Do rondelka wsypuj臋 cukier, dodaj臋 wod臋, sok z cytryny i przecieram jagody przez sitko, tak 偶eby do cukru doda膰 sam sok i mi膮偶sz.

Rondelek stawiam na gazie i gotuj臋 od momentu zagotowania oko艂o 5 minut. Syrop gotuj臋 na ma艂ym palniku i na najmniejszym p艂omieniu.

W tym czasie gdy gotuj臋 syrop, to w gor膮cej k膮pieli wodnej rozpuszczam 偶elatyn臋.

Ko艅cowe przygotowanie pianek:

Do miski z rozpuszczon膮 偶elatyn膮 dodaj臋 ma艂ym strumyczkiem gor膮cy syrop i miksuj臋 na wolnych obrotach. Gdy dodam ca艂y syrop to zwi臋kszam obroty miksera do maksymalnych i miksuj臋 oko艂o 5–6 minut, tak 偶eby powsta艂a pianka przypominaj膮ca konsystencj膮 g臋st膮 艣mietan臋.

Nast臋pnie piank臋 przek艂adam do pojemnika, nakrywam szczelnie foli膮 spo偶ywcz膮, kt贸r膮 wcze艣niej pomalowa艂am olejem.

Pojemnik wstawiam do lod贸wki na kilka godzin, tak 偶eby pianka st臋偶a艂a.


Krojenie pianki:

Do miseczki daj臋 m膮k臋 ziemniaczan膮, cukier puder i dok艂adnie mieszam. Mieszank膮 opr贸szam desk臋 do krojenia i g贸r臋 pianki (oczywi艣cie wcze艣niej zdj臋艂am foli臋).

Wyjmuj臋 piank臋 z pojemnika, zdejmuj臋 foli臋 i obficie opr贸szam m膮k膮 z cukrem, n贸偶 r贸wnie偶 opr贸szam i kroj臋 pianki.

Pokrojone dok艂adnie obtaczam w m膮ce z cukrem i otrzepuj臋 z nadmiaru m膮ki i cukru – dzi臋ki temu pianki nie b臋d膮 si臋 klei艂y.

Gotowe pianki mo偶emy przechowywa膰 w lod贸wce lub szafce.

Pianki marshmallowe s膮 gotowe, 偶ycz臋 smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prze艣lij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.