Nowe Przepisy

wtorek, 16 czerwca 2020

Przepyszna zupa truskawkowa – chłodnik truskawkowy


Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na zupę truskawkową, którą możemy podać na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Zupa jest bardzo smaczna i powinna smakować dzieciom jak i dorosłym 😊.

Do przygotowania zupy truskawkowej będziemy potrzebowali: 
1 kg truskawek 
2 szklanki wody (500 ml)
około 2 łyżek soku z cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego lub cukru białego

do zagęszczenia:
1 szklanka mleka (250 ml)
2 żółtka 
2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru białego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 

dodatkowo:
śmietanka 30%
cynamon 

Link do filmu z przepisem na: Zupa truskawkowa



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję truskawki:
Obrane z szypułek i dokładnie umyte truskawki przekładam do garnka, dodaję wodę, sok z cytryny, cukier, garnek stawiam na gazie i gotuję. Truskawki gotuję około 5 minut, od momentu zagotowania, następnie wyłączam grzanie i przygotowuję budyń którym zagęszczę zupę.

Przygotowanie budyniu:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam (najlepiej użyć do tego rózgi).
Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję, od momentu zagotowania gotuję około 30 sekund (cały czas mieszając żeby budyń się nie przypalił).

Końcowe przygotowanie zupy:
Budyń mam gotowy, teraz truskawki w garnku rozdrabniam blenderem, dodaję budyń i jeszcze przez chwilę mieszam blenderem, tak żeby składniki się połączyły.

Zupa truskawkowa jest gotowa, można ją podać na gorąco lub na zimno. Dodatkowo przed podaniem na talerzu do zupy możemy dodać śmietankę 30%, i jeżeli lubimy szczyptę cynamonu.

Zupa jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.