Nowe Przepisy

piątek, 19 czerwca 2020

Ekspresowe bułeczki bez wyrastania i drożdży - razem z pieczeniem gotowe w 30 minut

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowania bułeczki bez drożdży i wyrastania, które razem z pieczeniem przygotujemy w około 30 minut.

Bułeczki nadają się do przygotowania kanapek jak i do podania na przykład do zupy. Polecam wypróbować przepis na ekspresowe bułeczki bez drożdży :).

Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 6 bułeczek

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 1/2 szklanki 250 ml

200 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej – około 10-11 łyżek w zależności od wielkości łyżki

1 jajko (rozmiar L)

50 ml oleju (użyłam rzepakowego) – około 6 łyżek

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

¾ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

mleko do pomalowania bułeczek

bułeczki można posypać sezamem, czarnuszką lub innymi nasionkami


Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe bułeczki


Przygotowanie:

Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję olej, jajko i dokładnie mieszam.

Następnie dodaję proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, sok z cytryny i mieszam, tak żeby jogurt się delikatnie spienił.

Na koniec dodaję mąką i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wyrabiam dłonią w misce przez około 3 minuty.

Gotowego ciasta nie odstawiam aby odpoczęło, tylko od razu formuję bułeczki.

Dłonie maczam w mące, odrywam kawałek ciasta i turlając w dłoniach formuję kulkę (bułeczkę).

Gotową bułeczkę układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki na blasze delikatnie spłaszczam dłonią, maluję mlekiem i posypuję nasionkami. Następnie bułeczki nacinam i piekę.

Pieczenie bułek:

Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 23 minut, tak żeby bułeczki się zrumieniły. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od wielkości bułek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.

Bułki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.