Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowania bułeczki bez drożdży i wyrastania, które razem z pieczeniem przygotujemy w około 30 minut.
Bułeczki nadają się do przygotowania kanapek jak i do podania na przykład do zupy. Polecam wypróbować przepis na ekspresowe bułeczki bez drożdży :).
Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 6 bułeczek
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 1/2 szklanki 250 ml
200 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej – około 10-11 łyżek w zależności od wielkości łyżki
1 jajko (rozmiar L)
50 ml oleju (użyłam rzepakowego) – około 6 łyżek
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
mleko do pomalowania bułeczek
bułeczki można posypać sezamem, czarnuszką lub innymi nasionkami
Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe bułeczki
Przygotowanie:
Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję olej, jajko i dokładnie mieszam.
Następnie dodaję proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, sok z cytryny i mieszam, tak żeby jogurt się delikatnie spienił.
Na koniec dodaję mąką i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wyrabiam dłonią w misce przez około 3 minuty.
Gotowego ciasta nie odstawiam aby odpoczęło, tylko od razu formuję bułeczki.
Dłonie maczam w mące, odrywam kawałek ciasta i turlając w dłoniach formuję kulkę (bułeczkę).
Gotową bułeczkę układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki na blasze delikatnie spłaszczam dłonią, maluję mlekiem i posypuję nasionkami. Następnie bułeczki nacinam i piekę.
Pieczenie bułek:
Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 23 minut, tak żeby bułeczki się zrumieniły. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od wielkości bułek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.
Bułki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz