Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste racuchy z truskawkami. Racuchy są bardzo smaczne, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach 😊. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Do przygotowania racuchów będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 18 racuchów
400 g mąki pszennej (około 2 ½ szklanki 250 ml)
400 g jogurtu naturalnego (może być maślanka, kefir, jogurt grecki)
½ szklanki mleka (125 ml)
3 jajka (użyłam jajek rozmiar L)
około 3 łyżek cukru (ilość to kwestia gustu)
1 ½ łyżeczki sody (może być proszek do pieczenia ale według mnie na sodzie są pulchniejsze)
szczypta soli
i około 250 g truskawek (mogą być inne owoce)
Link do filmiku z przepisem na: Racuchy z truskawkami
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na racuchy oprócz mąki i dokładnie mieszam, tak żeby składniki się połączyły (można użyć rózgi lub miksera).
Następnie dodaję mąkę i mieszam tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za gęstej śmietany.
Dokładnie umyte i osuszone truskawki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam łyżką i smażę racuchy.
Smażenie:
Na rozgrzany olej na patelni nakładam po około 2 łyżki ciasta na placek i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na lekko brązowy kolor.
Usmażone zdejmuję na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Racuchy z truskawkami są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz