Nowe Przepisy

czwartek, 25 czerwca 2020

Pulchne i delikatne racuchy z truskawkami

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste racuchy z truskawkami. Racuchy są bardzo smaczne, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach 😊. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania racuchów będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 18 racuchów

400 g mąki pszennej (około 2 ½ szklanki 250 ml)

400 g jogurtu naturalnego (może być maślanka, kefir, jogurt grecki)

½ szklanki mleka (125 ml)

3 jajka (użyłam jajek rozmiar L)

około 3 łyżek cukru (ilość to kwestia gustu)

1 ½ łyżeczki sody (może być proszek do pieczenia ale według mnie na sodzie są pulchniejsze)

szczypta soli

i około 250 g truskawek (mogą być inne owoce)


Link do filmiku z przepisem na: Racuchy z truskawkami


Przygotowanie:

Do miski przekładam wszystkie składniki na racuchy oprócz mąki i dokładnie mieszam, tak żeby składniki się połączyły (można użyć rózgi lub miksera).

Następnie dodaję mąkę i mieszam tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za gęstej śmietany.

Dokładnie umyte i osuszone truskawki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam łyżką i smażę racuchy.

Smażenie:

Na rozgrzany olej na patelni nakładam po około 2 łyżki ciasta na placek i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na lekko brązowy kolor.

Usmażone zdejmuję na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Racuchy z truskawkami są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.