Nowe Przepisy

wtorek, 11 lutego 2020

Pyszna i rozgrzewająca ZUPA MEKSYKAŃSKA - szybki pomysł na obiad

zupa meksykańska
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę meksykańską. Zupa jest bardzo sytna i może stanowić samodzielny posiłek. Zupę przygotowałam z koncentratem pomidorowym (taką lubię), ale możemy dodać zamiast koncentratu pomidory krojone z puszki. Polecam przygotować taką zupę bo jest bardzo smaczna.

Do przygotowania zupy meksykańskiej będziemy potrzebowali:

Garnek 4 l

2 l wywaru warzywnego lub wody (z wywarem jest lepsza)
800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe)
2 papryki czerwone
puszka 400 g kukurydzy
puszka 400 g fasoli czerwonej
puszka 400 g fasoli białej lub pinto
około 150 g cebuli
około 100 g koncentratu pomidorowego (można dodać pomidory krojone z puszki)
papryczka chili
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz, papryka ostra

Link do filmiku z przepisem na: Zupa meksykańska


Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki, papryczkę chili drobniutko kroję i dodaję do czosnku.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Natkę pietruszki siekam.

Przygotowanie zupy:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
Następnie dodaję mięso i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i jeszcze smażę około 3-4 minut.

Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę jeszcze około 10 minut, na mały ogniu.

Następnie dodaję wypłukaną i odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę, białą fasolę, wywar, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 10 minut.
Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Do gotowej zupy dodaję natkę pietruszki i majeranek, zupa jest gotowa.

Zupa meksykańska jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.