Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i rozgrzewającą
zupę meksykańską. Zupa jest bardzo sytna i może stanowić
samodzielny posiłek. Zupę przygotowałam z koncentratem pomidorowym
(taką lubię), ale możemy dodać zamiast koncentratu pomidory
krojone z puszki. Polecam przygotować taką zupę bo jest bardzo
smaczna.
Do przygotowania zupy
meksykańskiej będziemy potrzebowali:
Garnek 4 l
2 l wywaru warzywnego lub
wody (z wywarem jest lepsza)
800 g mięsa mielonego
(użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub
wieprzowo-wołowe)
2 papryki czerwone
puszka 400 g kukurydzy
puszka 400 g fasoli
czerwonej
puszka 400 g fasoli białej
lub pinto
około 150 g cebuli
około 100 g koncentratu
pomidorowego (można dodać pomidory krojone z puszki)
papryczka chili
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki papryki
słodkiej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz, papryka
ostra
Link do filmiku z
przepisem na: Zupa meksykańska
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną
kostkę, czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki,
papryczkę chili drobniutko kroję i dodaję do czosnku.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe
paseczki.
Natkę pietruszki siekam.
Przygotowanie zupy:
W garnku na rozgrzanym
oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
Następnie dodaję mięso
i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do
obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i
jeszcze smażę około 3-4 minut.
Następnie do mięsa
dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę
jeszcze około 10 minut, na mały ogniu.
Następnie dodaję
wypłukaną i odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę, białą
fasolę, wywar, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i od
momentu zagotowania gotuję około 10 minut.
Pod koniec gotowania
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Do gotowej zupy dodaję
natkę pietruszki i majeranek, zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska jest
gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz