Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z jabłkami,
takie niby mini szarlotki. Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i
puszyste.
Do przygotowania ciastek
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 2
blachy ciastek
340 g mąki pszennej
100 g masła o
temperaturze pokojowej
80 g cukru kryształ
3 jajka (rozmiar L)
około 350 g jabłek przed
obraniem
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżeczki cukru
waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
można dodać pokrojone
rodzynki i żurawinę
+ cukier puder
i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu
Link do filmiku z
przepisem na: Ciastka z jabłkami
Przygotowanie:
Do mąki dodaję szczyptę
soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.
Do miski przekładam masło
o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez chwilę,
tak żeby masło połączyło się z cukrem.
Następnie dodaję po
jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masłem dodaję
kolejne jajko.
Na koniec do ciasta dodaję
około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby
ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny
mikser, to całe ciasto możemy przygotować mikserem.
Obrane jabłka kroję na
mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie i
całość dokładnie mieszam łyżką.
Gotowe ciasto nakładam za
pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie ciastek:
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie
góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może
się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczone ciastka oprószam
cukrem pudrem z cynamonem.
Ciastka z jabłkami są
gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wyglądają po prostu cudownie, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńPolecam upiec i się przekonać. Pozdrawiam serdecznie 💗
Usuń