Witam serdecznie, dzisiaj
propozycja na pyszne jajka po meksykańsku, zwane również szakszuką
z czerwoną fasolą. Danie jest smaczne, sycące, idealnie nadaje się
do podania na śniadanie lub kolację.
Do przygotowania jajek po
meksykańsku będziemy potrzebowali:
6 jajek
2 puszki pomidorów
krojonych (puszka 400g)
puszka fasoli czerwonej
(puszka 400g)
papryka żółta lub
czerwona
około 80 g cebuli
czerwonej lub żółtej
papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
przyprawy takie jakie
lubimy:
ja dodałam łyżeczkę
oregano
sól, pieprz
paprykę słodką
paprykę ostrą
szczypta cukru
użyłam patelni o
średnicy 28 cm
Link do filmiku z
przepisem na: Jajka po meksykańsku
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Z
papryczki usuwam nasionka i drobniutko kroję, czosnek również
drobniutko kroję.
Cebulę kroję w piórka,
czerwoną fasolę płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam do
osączenia.
Przygotowanie jajek:
Na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się
zeszkliła. Następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5
minut.
Dodaję papryczkę chili,
czosnek, doprawiam oregano i przyprawami, dodaję pomidory krojone
razem z zalewą, dokładnie mieszam i duszę całość około 8
minut, tak żeby sos zgęstniał. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam.
Na koniec dodaję czerwoną
fasolę i jeszcze duszę około 3 minut.
W tak przygotowanym sosie
robię wgłębienia łyżką i wybijam jajka.
Patelnię nakrywam
pokrywką i smażę na średnim ogniu około 5 minut, tak żeby
białko się ścięło a żółtko było płynne.
Jajka po meksykańsku są
gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz