Nowe Przepisy

piątek, 7 lutego 2020

Jajka po meksykańsku – szakszuka meksykańska

szakszuka meksykańska
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne jajka po meksykańsku, zwane również szakszuką z czerwoną fasolą. Danie jest smaczne, sycące, idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub kolację.

Do przygotowania jajek po meksykańsku będziemy potrzebowali:
6 jajek
2 puszki pomidorów krojonych (puszka 400g)
puszka fasoli czerwonej (puszka 400g)
papryka żółta lub czerwona
około 80 g cebuli czerwonej lub żółtej
papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku

przyprawy takie jakie lubimy:
ja dodałam łyżeczkę oregano
sól, pieprz
paprykę słodką
paprykę ostrą
szczypta cukru

użyłam patelni o średnicy 28 cm

Link do filmiku z przepisem na: Jajka po meksykańsku


Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Z papryczki usuwam nasionka i drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję.
Cebulę kroję w piórka, czerwoną fasolę płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.

Przygotowanie jajek:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5 minut.

Dodaję papryczkę chili, czosnek, doprawiam oregano i przyprawami, dodaję pomidory krojone razem z zalewą, dokładnie mieszam i duszę całość około 8 minut, tak żeby sos zgęstniał. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Na koniec dodaję czerwoną fasolę i jeszcze duszę około 3 minut.

W tak przygotowanym sosie robię wgłębienia łyżką i wybijam jajka.

Patelnię nakrywam pokrywką i smażę na średnim ogniu około 5 minut, tak żeby białko się ścięło a żółtko było płynne.

Jajka po meksykańsku są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.