Nowe Przepisy

piątek, 28 lutego 2020

Przepyszny Pasztet z Cukinii - prosty smaczny i zdrowy

pasztet z cukinii
Przepis na pasztet z cukinii i papryki, pasztet jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zdrowy. Polecam wypróbować przepis na pasztet z cukinii bo naprawę warto :).

Do przygotowania pasztetu z cukinii będziemy potrzebowali:

użyłam foremki o pojemności 1000 ml - proszę użyć foremki z takiego materiału jaki państwu najbardziej odpowiada, może być metalowa, szklana, aluminiowa, silikonowa.

około 600 g cukinii
około 150 g czerwonej papryki
około 250 g cebuli
160 g kaszy manny (około ¾ szklanki 250 ml)
3 jajka (rozmiar L)
100 g żółtego sera startego na tarce o średnich oczkach
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
pęczek natki pietruszki
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki pieprzu
papryka ostra, sól

Link do filmiku z przepisem na: Pasztet z cukinii


Przygotowanie:
Dokładnie umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na durszlak. Delikatnie solę i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.

Paprykę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Natkę pietruszki siekam.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.

Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, następnie dodaję czosnek i smażę jeszcze przez chwilę, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła, i odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie pasztetu:
Cukinię odciskam z nadmiaru soku i przekładam do miski, paprykę również odciskam i dodaję do cukinii. Dodaję pozostałe składniki, doprawiam i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Foremkę w której będę zapiekała smaruję masłem i oprószam bułką tartą.

Przekładam masę i delikatnie ugniatam.

Pieczenie:
Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut. Upieczony pasztet wystawiam z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia.

Pasztet z cukinii jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

7 komentarzy :

  1. Zrobilam wczoraj ,pyszny pasztet . Ciekawa jestem cz mozna go zamrozic. Polecam wszystkim. Wszystkie przepisy Pani rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zamrozić. Cieszę się że pasztet smakował i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖

      Usuń
  2. Przepyszny pasztet! Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pasztet smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖

      Usuń
  3. Właśnie kończymy po kilku dniach. Bardzo dobry pasztet i do kanapki i tak sam z dodatkami. Polecam. Powtórzę pewnie nie raz. Zresztą robię tego typu pasztety, bo lubię. Dziękuje i pozdrawiam. Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że pasztet smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  4. U Pani na blogu był jeszcze pyszny przepis na pasztet z cukinii z bułką tartą I Vegetą. Robiłam go od lat I był przepyszny. Nie mogę teraz znaleźć przepisu... czy jest jeszcze dostępny? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.