Przepis na pasztet z
cukinii i papryki, pasztet jest bardzo smaczny, prosty w
przygotowaniu i zdrowy. Polecam wypróbować przepis na pasztet z
cukinii bo naprawę warto :).
Do przygotowania pasztetu
z cukinii będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o
pojemności 1000 ml - proszę użyć foremki z takiego materiału jaki państwu najbardziej odpowiada, może być metalowa, szklana, aluminiowa, silikonowa.
około 600 g cukinii
około 150 g czerwonej
papryki
około 250 g cebuli
160 g kaszy manny (około
¾ szklanki 250 ml)
3 jajka (rozmiar L)
100 g żółtego sera
startego na tarce o średnich oczkach
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju (użyłam
rzepakowego)
pęczek natki pietruszki
¾ łyżeczki gałki
muszkatołowej
½ łyżeczki pieprzu
papryka ostra, sól
Link do filmiku z
przepisem na: Pasztet z cukinii
Przygotowanie:
Dokładnie umytą cukinię
ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na durszlak.
Delikatnie solę i odstawiam na czas przygotowania pozostałych
składników.
Paprykę ścieram na tarce
o grubych oczkach.
Natkę pietruszki siekam.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Teraz na rozgrzanym oleju
na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, następnie dodaję
czosnek i smażę jeszcze przez chwilę, tak żeby cebula się
zeszkliła ale nie zrumieniła, i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie
pasztetu:
Cukinię odciskam z
nadmiaru soku i przekładam do miski, paprykę również odciskam i
dodaję do cukinii. Dodaję pozostałe składniki, doprawiam i całość
dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Foremkę w której będę
zapiekała smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
Przekładam masę i
delikatnie ugniatam.
Pieczenie:
Pasztet wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę
około 70 minut. Upieczony pasztet wystawiam z piekarnika i w foremce
odstawiam do wystudzenia.
Pasztet z cukinii jest
gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zrobilam wczoraj ,pyszny pasztet . Ciekawa jestem cz mozna go zamrozic. Polecam wszystkim. Wszystkie przepisy Pani rewelacja.
OdpowiedzUsuńTak można zamrozić. Cieszę się że pasztet smakował i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖
UsuńPrzepyszny pasztet! Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pasztet smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖
UsuńWłaśnie kończymy po kilku dniach. Bardzo dobry pasztet i do kanapki i tak sam z dodatkami. Polecam. Powtórzę pewnie nie raz. Zresztą robię tego typu pasztety, bo lubię. Dziękuje i pozdrawiam. Elżbieta P.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że pasztet smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńU Pani na blogu był jeszcze pyszny przepis na pasztet z cukinii z bułką tartą I Vegetą. Robiłam go od lat I był przepyszny. Nie mogę teraz znaleźć przepisu... czy jest jeszcze dostępny? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń