Nowe Przepisy

środa, 29 stycznia 2020

Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko

ciasteczka serduszka - walentynki
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i piękne ciasteczka w kształcie serduszek. 

Do przygotowania ciastek serduszek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy ciastek

250 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
120 g masła o temperaturze pokojowej (lub margaryny)
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar L)
barwnik spożywczy lub sproszkowany burak

foremka w kształcie serca


Link do filmiku z przepisem: Ciasteczka serduszka 


Przygotowanie:
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.

Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą.
Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik równomiernie rozprowadził się w cieście. 
Blat podsypuję mąką i jasne ciasto rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów, ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się rozrywać.

Teraz z czerwonego ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane ciasto.


Po ułożeniu czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się przykleją do wałka, to je odklejam i z powrotem wciskam w jasne ciasto.

Z tak przygotowanego ciasta wykrawam foremką ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto zagniatam, wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej tury ciastek.
Następnie rozwałkowuję i ponownie wykrawam ciastka.

Jeżeli połączymy dwa kolory ciasta, to wyjdą serduszka w kolorze marmurkowym. 

Pieczenie ciastek:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie zrumieniły.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Ciasteczka serduszka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.