Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i piękne ciasteczka w kształcie serduszek.
Do przygotowania ciastek
serduszek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji
wyjdzie 2 blachy ciastek
250 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
120 g masła o
temperaturze pokojowej (lub margaryny)
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar L)
barwnik spożywczy lub
sproszkowany burak
foremka w kształcie serca
Link do filmiku z
przepisem: Ciasteczka serduszka
Przygotowanie:
Następnie dodaję jajko i
miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą.
Następnie dodaję mąklę
i miksuję do momentu połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto
wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do
którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik
równomiernie rozprowadził się w cieście.
Blat podsypuję mąką
i jasne ciasto rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów,
ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne
i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się
rozrywać.
Teraz z czerwonego
ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane
ciasto.
Po ułożeniu
czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3
milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się
przykleją do wałka, to je odklejam i z powrotem wciskam w jasne
ciasto.
Z tak przygotowanego
ciasta wykrawam foremką ciastka i układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pozostałe ciasto
zagniatam, wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na czas
pieczenia pierwszej tury ciastek.
Następnie
rozwałkowuję i ponownie wykrawam ciastka.
Jeżeli połączymy dwa kolory ciasta, to wyjdą serduszka w kolorze marmurkowym.
Jeżeli połączymy dwa kolory ciasta, to wyjdą serduszka w kolorze marmurkowym.
Pieczenie ciastek:
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i
od grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie
zrumieniły.
Ciasteczka serduszka są
gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz