Witam serdecznie, dzisiaj
przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas
przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta
francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie,
słodkie i smaczne.
Do przygotowania będziemy
potrzebowali:
ciasto francuskie
cukier puder
Link do filmiku z
przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Rolkę ciasta francuskiego
rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o
szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo
nacinam na środku.
Następnie jeden z końców
ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych
faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na blasze środek faworka
delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił.
Blachę z faworkami
wstawiam do nagrzanego do 200°C, na środkową półkę i piekę
około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły.
Upieczone faworki oprószam
cukrem pudrem.
Faworki z ciasta
francuskiego są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przed chwilą zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego. Znakomite!
OdpowiedzUsuń