Nowe Przepisy

środa, 22 stycznia 2020

Faworki z ciasta francuskiego – pieczone

faworki
Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne.

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

ciasto francuskie
cukier puder

Link do filmiku z przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego



Przygotowanie:
Rolkę ciasta francuskiego rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo nacinam na środku.


Następnie jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił.


Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły.

Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem.

Faworki z ciasta francuskiego są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

  1. Przed chwilą zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego. Znakomite!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.