Nowe Przepisy

niedziela, 8 grudnia 2019

Świąteczne kruche ciasteczka - ciastka z dziurką i konfiturą

ciastka z dziurką
Ciastka, ciasteczka, kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 25 sztuk ciasteczek (złożonych)
foremki o dwóch wielkościach tego samego kształtu

200 g mąki pszennej (typ do 550)
50 g mąki ziemniaczane
80 g cukru pudru
130 g masła o temperaturze pokojowej
2 żółtka (jajka L)
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia

konfitura

Link do filmiku z przepisem na: Ciastka świąteczne


Przygotowanie:
Na blat wysypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki).

Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto na początku jest sypkie i kruche, ale po chwili zagniatania stanie się gładkie.

Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut.

Po 60 minutach:
Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką środek.

Pieczenie ciastek:
Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę i piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Upieczone ciastka delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek.

Końcowe przygotowanie ciastek:
Ciastka z dziurką w środku oprószam cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładam konfiturę i na górę kładę delikatnie ciastko z dziurką. Ciastka są gotowe.

Kruche ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.