Ciastka, ciasteczka,
kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo
ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają.
Do przygotowania ciastek
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 25 sztuk ciasteczek (złożonych)
foremki o dwóch
wielkościach tego samego kształtu
200 g mąki pszennej (typ
do 550)
50 g mąki ziemniaczane
80 g cukru pudru
130 g masła o
temperaturze pokojowej
2 żółtka (jajka L)
2 łyżeczki cukru
waniliowego lub wanilinowego
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
konfitura
Link do filmiku z
przepisem na: Ciastka świąteczne
Przygotowanie:
Na blat wysypuję
wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze
pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby
powstały grudki (podobne do kruszonki).
Następnie dodaję żółtka
i zagniatam ciasto. Ciasto na początku jest sypkie i kruche, ale po
chwili zagniatania stanie się gładkie.
Gotowe ciasto zawijam w
folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut.
Po 60 minutach:
Ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3
milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek
pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką
środek.
Pieczenie ciastek:
Blachę z ciastkami
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę
i piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia
może się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczone ciastka
delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do
wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek.
Końcowe przygotowanie
ciastek:
Ciastka z dziurką w
środku oprószam cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładam konfiturę
i na górę kładę delikatnie ciastko z dziurką. Ciastka są
gotowe.
Kruche ciasteczka są
gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz