Nowe Przepisy

piątek, 6 grudnia 2019

Przepyszne śledzie po węgiersku – sałatka śledziowa

śledzie po węgiersku
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie po węgiersku z papryką i pieczarkami. Śledzie są bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:

600 g solonych filetów śledziowych a’la matias
300 g papryki czerwonej
150 g ogórków konserwowych
200 g cebuli
250 g pieczarek
około 100 g koncentratu pomidorowego
około 7 łyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego
mały pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po węgiersku


Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki

Przygotowanie sosu:
Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki.
Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam.

Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję paprykę, pieczarki i smażę na małym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości papryki.
Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawiam delikatnie solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie śledzi:
Do miski z sosem dodaję śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby śledzie przeszły smakiem.

Śledzie po węgiersku są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.