Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie po
węgiersku z papryką i pieczarkami. Śledzie są bardzo smaczne,
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania śledzi
będziemy potrzebowali:
600 g solonych filetów
śledziowych a’la matias
300 g papryki czerwonej
150 g ogórków
konserwowych
200 g cebuli
250 g pieczarek
około 100 g koncentratu
pomidorowego
około 7 łyżek ketchupu
pikantnego lub łagodnego
mały pęczek natki
pietruszki
sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem na: Śledzie po węgiersku
Przygotowanie:
Filety śledziowe są
słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej
wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do
namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak
słone mamy śledzie.
Następnie śledzie osączam z wody i
dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
Śledzie przekrawam wzdłuż
na pół i kroję na mniejsze kawałki
Przygotowanie sosu:
Cebulę kroję w piórka,
umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie
paseczki.
Umyte pieczarki kroję w
półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki
drobno siekam.
Teraz na rozgrzanym oleju
na patelni smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się
zeszkliła.
Następnie dodaję
paprykę, pieczarki i smażę na małym ogniu przez kilkanaście
minut, do miękkości papryki.
Na koniec dodaję
koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawiam delikatnie solą, pieprzem
i całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam
do miski i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie
śledzi:
Do miski z sosem dodaję
śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam
smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowane śledzie
odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby śledzie przeszły
smakiem.
Śledzie po węgiersku są
gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz