Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie po grecku.
Śledzie są bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania śledzi po grecku, będziemy potrzebowali:
500 g solonych filetów
śledziowych a’la matias
400 g marchwi
300 g cebuli
około 70 g rodzynek
około 100 g koncentratu
pomidorowego
około 50 ml oliwy (kilka
łyżek)
sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmiku z
przepisem na: Śledzie po grecku
Przygotowanie:
Filety śledziowe są
słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej
wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do
namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak
słone mamy śledzie.
Następnie śledzie osączam z wody i
dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
Śledzie przekrawam wzdłuż
na pół i kroję na mniejsze kawałki
Przygotowanie pozostałych
składników śledzi:
Dokładnie umytą marchew,
przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję od momentu zagotowania
około 10 minut. Tak żeby marchew była podgotowana ale nie
ugotowana.
Odcedzam i odstawiam do
wystudzenia. Następnie obieram i ścieram na tarce o grubych
oczkach.
Cebulę kroję w piórka.
Teraz na rozgrzanym oleju
na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby zmiękła
ale nie zrumieniła.
Następnie dodaję
marchew, rodzynki, koncentrat pomidorowy, delikatnie doprawiam solą,
pieprzem i jeszcze smażę około 3 minut.
Tak przygotowane warzywa
przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie
śledzi:
Do wystudzonych warzyw
dodaję pokrojone śledzie, oliwę i dokładnie mieszam. Tak
przygotowane śledzie wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby
przeszły smakiem. Przed podaniem sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam.
Śledzie po grecku są
gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
apetyczne te śledziki
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne, polecam przygotować. Pozdrawiam serdecznie,i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖
Usuń