Witam serdecznie,
chciałabym zaproponować przepis na choinkę drożdżową z masą
makową. Choinka bardzo ładnie prezentuje się i na pewno upiększy
nas świąteczny stół, a dodatkowo jest bardzo smaczna.
Do przygotowania choinki
będziemy potrzebować:
Z podanej porcji ciasta
wyjdzie około 80 kulek
użyłam foremki o
średnicy 6 cm
oraz 2 stożki
styropianowe o wysokości około 23 cm
wykałaczki
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ
do 550)
120 ml letniego mleka
120 g jogurtu naturalnego
kremowego (około 5 łyżek)
3 żółtka (jajka L)
25 g drożdży świeżych
5 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
1 roztrzepane jajko do
pomalowania kulek przed pieczeniem
na masę makową:
około 200 g sparzonego i
zmielonego maku
około 40 g posiekanych
orzechów włoskich
około 40 g rodzynek
(pokrojonych
kilka pokrojonych
suszonych moreli i śliwek
40 g roztopionego i
przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i
pomarańczy
około 5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu
migdałowego
na lukier:
1 łyżeczka soku z
cytryny
2 łyżki zimnej wody
około 130 g cukru pudru
Link do filmiku z
przepisem na: Choinkę drożdżową
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i
około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam
ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach –
przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub
ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie
się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak żeby
olej się połączył z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto
stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto
klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i
nadal wyrabiam.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką
i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby
ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto wyrasta, teraz
przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej:
Mak przekłam do miski,
dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa
makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie
ciasta:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę
na dwie w miarę równe części. Z kawałków ciasta formuję kulki,
nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto
odpoczęło.
Następnie ciasto
rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów (pozostałe ciasto
trzymam pod ściereczką, żeby nie obsychało). Z rozwałkowanego
ciasta wykrawam krążki, na krążek kładę trochę masy makowej,
dokładnie i mocno zlepiam (podobnie jak sakiewkę), i w dłoniach
formuję kulkę. Gotowe kuleczki układam na blasze wyłożonej do
pieczenia.
Pieczenie:
Kuleczki przed pieczeniem
maluję roztrzepanym jajkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 14
minut, tak żeby kuleczki się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony
na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone kuleczki
zdejmuję z blachy, odstawiam do wystudzenia i piekę kolejną partie
kuleczek.
Przygotowanie choinek:
W stożek styropianowy
wbijam wykałaczkę, tak do około 3/4 długości i na koniec który
wystaje nabijam kulkę drożdżową, i tak do samej góry jedną obok
drugiej. Choinka jest gotowa.
Tak przygotowane choinki
możemy udekorować lukrem, polewą, cukrem pudrem.
Do miseczki przekładam
składniki na lukier i energicznie mieszam rózgą. Tak przygotowanym
lukrem dekoruję choinkę, dodatkowo obsypuję ją kolorowa posypką
i otartą skórą z pomarańczy.
Choinki są gotowe, życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dzien dobry, czy moge uzyc suchych drozdzy ? Tu gdzie mieszkam nigdzie nie mozna dostac swiezych drozdzy. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, mogą być suche drożdże. Wystarczy porcja jak na 500 g mąki (u nas w Polsce byłoby to 7 gramów), na opakowaniu powinno pisać na jaką są porcję. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń