Nowe Przepisy

czwartek, 5 grudnia 2019

Choinka drożdżowa z masą makową

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na choinkę drożdżową z masą makową. Choinka bardzo ładnie prezentuje się i na pewno upiększy nas świąteczny stół, a dodatkowo jest bardzo smaczna.

Do przygotowania choinki będziemy potrzebować:

Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 80 kulek
użyłam foremki o średnicy 6 cm

oraz 2 stożki styropianowe o wysokości około 23 cm
wykałaczki

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ do 550)
120 ml letniego mleka
120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek)
3 żółtka (jajka L)
25 g drożdży świeżych
5 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
1 roztrzepane jajko do pomalowania kulek przed pieczeniem

na masę makową:
około 200 g sparzonego i zmielonego maku
około 40 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
40 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego

na lukier:
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody
około 130 g cukru pudru

Link do filmiku z przepisem na: Choinkę drożdżową


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak żeby olej się połączył z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej:
Mak przekłam do miski, dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie ciasta:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę na dwie w miarę równe części. Z kawałków ciasta formuję kulki, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów (pozostałe ciasto trzymam pod ściereczką, żeby nie obsychało). Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, na krążek kładę trochę masy makowej, dokładnie i mocno zlepiam (podobnie jak sakiewkę), i w dłoniach formuję kulkę. Gotowe kuleczki układam na blasze wyłożonej do pieczenia.

Pieczenie:
Kuleczki przed pieczeniem maluję roztrzepanym jajkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 14 minut, tak żeby kuleczki się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone kuleczki zdejmuję z blachy, odstawiam do wystudzenia i piekę kolejną partie kuleczek.

Przygotowanie choinek:
W stożek styropianowy wbijam wykałaczkę, tak do około 3/4 długości i na koniec który wystaje nabijam kulkę drożdżową, i tak do samej góry jedną obok drugiej. Choinka jest gotowa.

Tak przygotowane choinki możemy udekorować lukrem, polewą, cukrem pudrem.

Do miseczki przekładam składniki na lukier i energicznie mieszam rózgą. Tak przygotowanym lukrem dekoruję choinkę, dodatkowo obsypuję ją kolorowa posypką i otartą skórą z pomarańczy.

Choinki są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Dzien dobry, czy moge uzyc suchych drozdzy ? Tu gdzie mieszkam nigdzie nie mozna dostac swiezych drozdzy. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być suche drożdże. Wystarczy porcja jak na 500 g mąki (u nas w Polsce byłoby to 7 gramów), na opakowaniu powinno pisać na jaką są porcję. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.