Witam serdecznie,
propozycja na pyszne i mięciutkie pierniczki, które nie
muszą leżakować :).
Do przygotowania
pierniczków będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
2 blachy pierniczków
500 g mąki pszennej (typ
do 550)
180 g cukru trzcinowego
(ewentualnie białego)
150 g śmietany 18%
2 jajka (rozmiar L)
30 g kakao ciemnego (bez
cukru)
80 g oleju (około 90 ml )
może być masło
3 łyżeczki przyprawy do
piernika
3 łyżki miodu
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
na lukier:
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z
cytryny
około 100 g cukru pudru
Link do filmiku z
przepisem na: Ekspresowe pierniczki
Przygotowanie:
Do miski przekładam
cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję
olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę,
przyprawę do piernika, miód i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier się
rozpuścił.
Następnie dodaję kakao,
które przesiewam z łyżką mąki, i pozostałą mąkę. Składniki
mieszam łyżką żeby się połączyły i wykładam na blat
podsypany mąką.
Ciasto wyrabiam przez
chwilę, tak żeby stało się gładkie i lśniące, ciasta podczas
wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące.
Wyrobione ciasto zawijam w
folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach –
pieczenie pierników:
Ciasto rozwałkowuję na
blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra
(można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki. Pierniczki
układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki
zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na
czas pieczenia pierwszej partii ciastek.
Pieczenie:
Pierniczki piekę w
temperaturze 180°C, na środkowej półce około 16 minut. Piekarnik
mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone zdejmuję z
blachy i dostawiam do wystudzenia:
Dekoracja:
Pierniczki można
udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem.
Do miseczki przekładam
cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2
łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam
rózgą. Lukier nie powinien być za gęsty.
Tak przygotowanym lukrem
dekoruję pierniczki, pierniczek zanurzam w lukrze i palcami smaruję.
Pierniczki są gotowe,
życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
PS. pierniczki najlepiej
jest przechowywać w zamkniętym pojemniku, plastikowym lub szklanym.
Pierniczki pokryte lukrem są dłużej miękkie.
Witam w opisie brakuję że daje się miód
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, już dopisałam. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńPierniczki cudo, z każdym kolejnym dniem coraz lepsze, mięciutkie 😍Niestety do Świąt nie doczekają 😁Oczywiście zrobię kolejną porcję, PODWÓJNĄ. Dziękuję za przepis Pani Babciu☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierniczki smakują i że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie, i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖
UsuńPani Ewo, niedawno odkryłem Pani kanał na Yt i jestem pod ciągłym i nieustającym wrażeniem. Po kolei próbuję kolejne Pani przepisy :) Dzisiaj rano powstał makowiec w cieście drożdżowym, ten zawijany i te przepyszne pierniczki. Teraz chłodzi się ciasto na drugą porcję.
OdpowiedzUsuńPani Ewo życzę Pani zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt oraz dużo sił i pomysłów na kolejne cudowne przepisy.
Pozdrawiam, Wiesław
Cieszę się, że odkrył Pan mój kanał i dziękuję za tak miły komentarz. Mam nadzieję że wypieki jaki i inne dania będą smakowały.
UsuńSerdecznie dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w Nowym Roku 💖
wspaniałe przepisy
OdpowiedzUsuńWitam, zrobiłam pierniczki, przepis jest łatwy, ale nie wiem dlaczego pierniczki są twarde? Czy podczas leżakowania zrobią się miękkie?
OdpowiedzUsuńW pojemniku powinny się zrobić miękkie, chociaż one powinny być od razu miękkie. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w nadchodzącym Nowym roku ☃💖🎄😘
UsuńDobry wieczór!Ciasto na pierniczki właśnie chłodzi się w lodówce,pachnie pięknie,smakuje nawet surowe�� Dziękuję za świetny przepis �� Wesołych Świąt ����
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńNajlepsze pierniczki jakie w życiu jadłam 😍 pierwszy raz zrobiłam i zrobiły furorę. Moje oblałam polewą z mlecznej czekolady 😁 nigdy nie piekłam pierniczków bo każde które jadłam nie były tak mięciutkie jak te. One aż rozpływały się w ustach 🤗❤ Pani Babciu jest Pani najlepsza😘😘😘😘 dziękuję za ten przepis ❤
OdpowiedzUsuń