Nowe Przepisy

piątek, 29 listopada 2019

Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie

Witam serdecznie, propozycja na pyszne i mięciutkie pierniczki, które nie muszą leżakować :).

Do przygotowania pierniczków będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków

500 g mąki pszennej (typ do 550)
180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
150 g śmietany 18%
2 jajka (rozmiar L)
30 g kakao ciemnego (bez cukru)
80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki miodu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli

na lukier:
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
około 100 g cukru pudru

Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe pierniczki


Przygotowanie:
Do miski przekładam cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, miód i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier się rozpuścił.

Następnie dodaję kakao, które przesiewam z łyżką mąki, i pozostałą mąkę. Składniki mieszam łyżką żeby się połączyły i wykładam na blat podsypany mąką.
Ciasto wyrabiam przez chwilę, tak żeby stało się gładkie i lśniące, ciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące.

Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach – pieczenie pierników:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra (można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki. Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek.

Pieczenie:
Pierniczki piekę w temperaturze 180°C, na środkowej półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia:

Dekoracja:
Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem.
Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier nie powinien być za gęsty.

Tak przygotowanym lukrem dekoruję pierniczki, pierniczek zanurzam w lukrze i palcami smaruję.

Pierniczki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

PS. pierniczki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku, plastikowym lub szklanym. Pierniczki pokryte lukrem są dłużej miękkie.

12 komentarzy :

  1. Witam w opisie brakuję że daje się miód

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już dopisałam. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  2. Pierniczki cudo, z każdym kolejnym dniem coraz lepsze, mięciutkie 😍Niestety do Świąt nie doczekają 😁Oczywiście zrobię kolejną porcję, PODWÓJNĄ. Dziękuję za przepis Pani Babciu☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pierniczki smakują i że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie, i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖

      Usuń
  3. Pani Ewo, niedawno odkryłem Pani kanał na Yt i jestem pod ciągłym i nieustającym wrażeniem. Po kolei próbuję kolejne Pani przepisy :) Dzisiaj rano powstał makowiec w cieście drożdżowym, ten zawijany i te przepyszne pierniczki. Teraz chłodzi się ciasto na drugą porcję.
    Pani Ewo życzę Pani zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt oraz dużo sił i pomysłów na kolejne cudowne przepisy.
    Pozdrawiam, Wiesław

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że odkrył Pan mój kanał i dziękuję za tak miły komentarz. Mam nadzieję że wypieki jaki i inne dania będą smakowały.
      Serdecznie dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w Nowym Roku 💖

      Usuń
  4. wspaniałe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, zrobiłam pierniczki, przepis jest łatwy, ale nie wiem dlaczego pierniczki są twarde? Czy podczas leżakowania zrobią się miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pojemniku powinny się zrobić miękkie, chociaż one powinny być od razu miękkie. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w nadchodzącym Nowym roku ☃💖🎄😘

      Usuń
  6. Dobry wieczór!Ciasto na pierniczki właśnie chłodzi się w lodówce,pachnie pięknie,smakuje nawet surowe�� Dziękuję za świetny przepis �� Wesołych Świąt ����

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze pierniczki jakie w życiu jadłam 😍 pierwszy raz zrobiłam i zrobiły furorę. Moje oblałam polewą z mlecznej czekolady 😁 nigdy nie piekłam pierniczków bo każde które jadłam nie były tak mięciutkie jak te. One aż rozpływały się w ustach 🤗❤ Pani Babciu jest Pani najlepsza😘😘😘😘 dziękuję za ten przepis ❤

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.