Nowe Przepisy

piątek, 22 listopada 2019

PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa

piernik staropolski
Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować na zbliżające się święta. Piernik jest naprawdę smaczny, aromatyczny i wcale nie tak trudny do przygotowania, jakby się mogło wydawać :).

Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali:
piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30)

500 g mąki pszennej (typ do 550)
120 g masła
2 jajka rozmiar L
¾ szklanki cukru kryształ (około 180 g)
50 ml mleka
250 g miodu
1 ½ łyżeczki sody
szczypta soli

około 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich

przyprawy:
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków (utartych w moździerzu)
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki imbiru mielonego
¾ mielonego ziela angielskiego
¾ łyżeczki kardamonu
1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu)
szczypta pieprzu

można użyć gotowej przyprawy do piernika

na powidła do przełożenia piernika:
400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe
około 100 g śliwek suszonych
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z pomarańczy (około 60 ml)
2 gwiazdki anyżu

na polewę:
150 g masła
110 g cukru pudru
4 łyżki kakao ciemnego
1 ½ łyżeczki żelatyny
około 5 łyżek mleka

Link do filmu z przepisem na: Piernik staropolski


Przygotowanie ciasta:
Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam do wystudzenia.


Do sody dodaję mleko i mieszam do rozpuszczenia się sody. Następnie mleko z sodą dodaję do mąki, dodaję przyprawy, szczyptę soli, jajka i mieszam przez chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły

Następnie dodaję wystudzoną masę miodową i całość mieszam przez kilka minut w misce, tak żeby składniki dobrze się połączyły.


Na koniec do ciasta dodaję drobno posiekane orzechy włoskie i mieszam.

Tak przygotowane ciasto przekładam do czystej miski, miskę nakrywam folią spożywczą w której robię kilka otworów wykałaczką, dodatkowo miskę nakrywam jeszcze bawełnianą ściereczką i wstawiam do lodówki.


Moje ciasto dojrzewa w temperaturze około 5°C, należy pamiętać aby temperatura była niższa niż 10°C (jeżeli jest za ciepło to ciasto może się zepsuć), i żeby było powyżej 0°C (jak zamarznie to przerwie się proces dojrzewania).

Ciasto powinno dojrzewać co najmniej 2 tygodnie, ale może stać w lodówce od 2 tygodni do nawet 6 tygodni.

Pieczenie piernika:
Ciasto wyjmuję na blat podsypany mąką (do wyjęcia ciasta z miski użyłam drewnianej łyżki, podważając ciasto dookoła, zazwyczaj jest bardzo trudno wyjąć ciasto z miski i trochę trzeba się namęczyć :).

Następnie ciasto ugniatam przez chwilę, tak żeby zmiękło i stało się w miarę elastyczne, i rozwałkowuję na wielkość blachy.

Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję.

Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 20 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczony piernik zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie przygotuję powidła do przełożenia piernika:
Wszystkie składniki przekładam do rondelka, rondelek stawiam na gazie i na małym ogniu gotuję 10 minut.
Następnie wyjmuję anyż, a resztę rozdrabniam blenderem i odstawiam do wystudzenia – powidła są gotowe.

Przekładanie piernika:
Wystudzony piernik okrawam dookoła aby był równy i dzielę na trzy równe części, następnie przekładam wystudzonym powidłem. Ostatni kawałek piernika kładę spodem do góry, żeby góra piernika była równa.


Tak przygotowany piernik zawijam w folię aluminiową (można w papier do pieczenia), kładę na nim deseczkę (można położyć deskę do krojenia, tylko cienką i nie za ciężką), dodatkowo na deseczkę kładę grubszą książkę.


Następnie piernik wstawiam do lodówki na około 48 godzin, piernik można trzymać w lodówce dłużej. W tym czasie piernik stanie się miękki i wilgotny.

Po przynajmniej 48 godzinach, piernik dekoruję polewą – przygotowanie polewy:
Żelatynę rozpuszczam w gorącym mleku. Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier, rondelek stawiam na gazie i mieszając rozpuszczam składniki, tak żeby się połączyły – polewy nie zagotowuję.

Rondelek zdejmuję z gazu i do gorącej polewy dodaję żelatynę z mlekiem, i dokładnie mieszam.


Letnią polewą polewam piernik, boki piernika maluję pędzelkiem. Udekorowany piernik wstawiam do lodówki aby polewa szybciej zastygła.


Jeżeli polewa zacznie tężeć w rondelku, to możemy ją podgrzać w kąpieli wodnej, dodać około 2 łyżek mleka i dokładnie wymieszać i dokończyć dekorację piernika.

Piernik staropolski jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


3 komentarze :

  1. pomimo, że niewiele czasu do świąt zrobię dziś. Wiem, że ok. 2 - 3 tyg. wystarczyć powinno, choć lepiej, jak leżakuje 4-6 tyg. Pozdrawiam, Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobaczy Pani, będzie pyszny pomimo że tak długo nie będzie leżakował. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku i smacznego 💖

      Usuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.