Nowe Przepisy

sobota, 16 listopada 2019

Makaron z warzywami i masala – Indyjskie Smaki

Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszny makaron bez mięsa, z warzywami i przyprawą masala. Makaron jest bardzo smaczny, lekko pikantny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali:

500 g makaronu
300 g fasolki szparagowej
1 średnia papryka
około 150 g czerwonej cebuli
około 200 g marchwi
szklanka (250 ml) groszku mrożonego
szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego (passaty)
2 duże ząbki czosnku
około 4 łyżek ketchupu pikantnego
½ papryczki chili (można dodać więcej lub mniej)
około 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru (startego)
przyprawy:
1 łyżeczka z górką masali
sól, pieprz, papryka słodka

olej do smażenia
oraz około pół szklanki wody

Link do filmiku z przepisem na: Makaron z warzywami


Przygotowanie:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodaję do gotowego sosu z warzyw.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie paseczki).
Z papryczki chili usuwam nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki.
Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki.
Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.

Czosnek drobniutko kroję i dodaję do imbiru.

Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.

Przygotowanie makaronu:
W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
Następnie dodaję imbir, czosnek i smażę jeszcze około minuty.

Następnie dodaję marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej oleju.

Następnie dodaję groszek, wodę, delikatnie doprawiam solą i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw.

Gdy warzywa są już miękkie, to dodaję ketchup, przecier pomidorowy, przyprawy i całość jeszcze duszę około 3 minut.

Następnie dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2 minut, tak żeby wszystko przeszło smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – makaron jest gotowy.

Makaron z warzywami bez mięsa, jest gotowy. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.