Witam serdecznie, tym
razem zaproponuję przepis na pyszny makaron bez mięsa, z warzywami
i przyprawą masala. Makaron jest bardzo smaczny, lekko pikantny i
aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Do przygotowania makaronu
będziemy potrzebowali:
500 g makaronu
300 g fasolki szparagowej
1 średnia papryka
około 150 g czerwonej
cebuli
około 200 g marchwi
szklanka (250 ml) groszku
mrożonego
szklanka (250 ml)
przecieru pomidorowego (passaty)
2 duże ząbki czosnku
około 4 łyżek ketchupu
pikantnego
½ papryczki chili (można
dodać więcej lub mniej)
około 1 ½ łyżeczki
świeżego imbiru (startego)
przyprawy:
1 łyżeczka z górką
masali
sól, pieprz, papryka
słodka
olej do smażenia
oraz około pół szklanki
wody
Link do filmiku z
przepisem na: Makaron z warzywami
Przygotowanie:
Makaron gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodaję do gotowego sosu
z warzyw.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie
paseczki).
Z papryczki chili usuwam
nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki.
Oczyszczoną i umytą
marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki.
Fasolkę dokładnie myję,
odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.
Czosnek drobniutko kroję
i dodaję do imbiru.
Cebulę kroję w drobną
kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
Przygotowanie makaronu:
W rondlu na rozgrzanym
oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
Następnie dodaję imbir,
czosnek i smażę jeszcze około minuty.
Następnie dodaję
marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę
około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby
warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej
oleju.
Następnie dodaję
groszek, wodę, delikatnie doprawiam solą i duszę pod przykryciem
na małym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są już
miękkie, to dodaję ketchup, przecier pomidorowy, przyprawy i całość
jeszcze duszę około 3 minut.
Następnie dodaję
ugotowany makaron, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2
minut, tak żeby wszystko przeszło smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam – makaron jest gotowy.
Makaron z warzywami bez
mięsa, jest gotowy. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz