Witam serdecznie, dzisiaj
chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la
oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno
czekoladowe :).
Do przygotowania ciastek
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 45 ciastek, użyłam foremki o średnicy około 4 cm
200 g mąki pszennej (do
typu 550)
120 g masła o
temperaturze pokojowej (miękkie)
80 g cukru pudru
40 g kakao ciemnego (bez
cukru)
1 jajko (rozmiar L)
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
na nadzienie:
200 g białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
lub 36%
Link do filmiku z
przepisem na: Ciastka oreo
Przygotowanie ciasta –
ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:
Do miski wsypuję mąkę,
cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią,
tak żeby składniki dokładnie się wymieszały.
Następnie dodaję jajko,
masło i wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie
i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce.
Wyrobione ciasta zawijam w
folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut.
Pieczenie ciastek:
Schłodzone ciasto,
rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek
ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i
wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam w folię spożywczą.
Z rozwałkowanego ciasta
wykrawam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Blachę z ciastkami
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i
piekę około 10-11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone ciastka zdejmuję
z blachy i piekę następną partię ciastek.
Ciastka mam już od
pieczone i wystudzone teraz przygotuję nadzienie:
Do rondelka przekładam
połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i rozpuszczam w gorącej
kąpieli wodnej – nadzienie jest gotowe.
Ciepłą czekoladą
przekładam ciastka. Na ciastko kładę około 1/2 łyżeczki
czekolady i nakrywam drugim ciastkiem. Ciastka układam na płaskim
talerzu i pozostawiam do zastygnięcia.
Ciastka czekoladowe są
gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam Pani Ewo czy można chować te ciastka w lodówce po upieczeniu jak już są gotowe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak, można włożyć do lodówki. Można również po zastygnięciu czekolady przechowywać w zamkniętym pojemniku. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń