Witam serdecznie, sezon na
dynię w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na proste
puree z dyni na zimę, oraz dwa przepisy na pyszne koktajle z dynią.
Puree możemy zamrozić
(jeżeli mamy dużą zamrażalkę), lub włożyć do słoiczków.
Do przygotowania puree z
dyni będziemy potrzebowali:
Z 2 kg dyni wyjdzie około
1400 ml puree z dyni
użyłam dyni odmiany
Gomez, ale może być inna odmiana na przykład Hokkaido, dynia
piżmowa..
około 100 ml wody
wyparzone słoiki i
wieczka
można również nałożyć
do woreczków i zamrozić
Koktajl I:
szklanka puree z dyni
(około 250 g)
2 jabłka
2 banany
duża szklanka mleka
(około 350 ml)
1/3 łyżeczki mielonego
imbiru
½ łyżeczki cynamonu
do smak można posłodzić
miodem
Koktajl II:
szklanka puree z dyni
(około 250 g)
mango
kubek 400 g jogurtu
naturalnego
około 150 ml wyciśniętego
soku z pomarańczy
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
do smak można posłodzić
miodem
Link do filmiku z
przepisem na: Puree z dyni
Przygotowanie:
Z dyni usuwam gniazda
nasienne, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, i
przekładam do garnka.
Do dyni dodaję wodę,
garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu
około 15 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam
i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej
wody.
Gdy dynia jest już
miękka, to garnek zdejmuję z gazu i rozdrabniam dynię blenderem.
Po rozdrobnieniu, garnek
ponownie stawiam na gazie i gotuję jeszcze dynię około 10 minut,
tak żeby odparował sok, jeżeli mamy dynię bardzo soczystą to
trzeba gotować troszkę dłużej.
Przechowywanie puree z
dyni:
Gorące puree (nakładam
od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych
słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam
wieczko.
Słoiki ustawiam do góry
dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy
pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.
Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku lub na
mokro w garnku.
Garnek wykładam
ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby
się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na
słoiki ja nie mam to używam ściereczek).
Słoiki zalewam wodą do
około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się
delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20
minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję
dłużej.
Po pasteryzacji słoiki
układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i
pozostawiam do wystudzenia.
Pure możemy również
przechowywać w zamrażalce, zimne puree przekładam do woreczków i
wkładam do zamrażalnika.
Słoiki z puree
przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis na koktajl I:
Wszystkie składniki na
koktajl przekładam do pojemnika, jabłka możemy dodać ze skórką
lub obrać dodaję około 1 łyżki miodu i rozdrabniam blenderem.
Koktajl jest gotowy.
Koktajl II:
Wszystkie składniki na
koktajl przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem, po
rozdrobnieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam miodem.
Koktajl jest gotowy.
Przepisy są gotowe, życzę
udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz