Nowe Przepisy

poniedziałek, 28 października 2019

Puree z dyni na zimę + 2 pyszne koktajle z dynią

Witam serdecznie, sezon na dynię w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na proste puree z dyni na zimę, oraz dwa przepisy na pyszne koktajle z dynią.
Puree możemy zamrozić (jeżeli mamy dużą zamrażalkę), lub włożyć do słoiczków.


Do przygotowania puree z dyni będziemy potrzebowali:
Z 2 kg dyni wyjdzie około 1400 ml puree z dyni

użyłam dyni odmiany Gomez, ale może być inna odmiana na przykład Hokkaido, dynia piżmowa..
około 100 ml wody

wyparzone słoiki i wieczka

można również nałożyć do woreczków i zamrozić

Koktajl I:
szklanka puree z dyni (około 250 g)
2 jabłka
2 banany
duża szklanka mleka (około 350 ml)
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
do smak można posłodzić miodem

Koktajl II:
szklanka puree z dyni (około 250 g)
mango
kubek 400 g jogurtu naturalnego
około 150 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
do smak można posłodzić miodem

Link do filmiku z przepisem na: Puree z dyni


Przygotowanie:
Z dyni usuwam gniazda nasienne, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, i przekładam do garnka.
Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody.

Gdy dynia jest już miękka, to garnek zdejmuję z gazu i rozdrabniam dynię blenderem.

Po rozdrobnieniu, garnek ponownie stawiam na gazie i gotuję jeszcze dynię około 10 minut, tak żeby odparował sok, jeżeli mamy dynię bardzo soczystą to trzeba gotować troszkę dłużej.

Przechowywanie puree z dyni:
Gorące puree (nakładam od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku lub na mokro w garnku.

Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek).

Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.


Pure możemy również przechowywać w zamrażalce, zimne puree przekładam do woreczków i wkładam do zamrażalnika.

Słoiki z puree przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.


Przepis na koktajl I:
Wszystkie składniki na koktajl przekładam do pojemnika, jabłka możemy dodać ze skórką lub obrać dodaję około 1 łyżki miodu i rozdrabniam blenderem.
Koktajl jest gotowy.

Koktajl II:
Wszystkie składniki na koktajl przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem, po rozdrobnieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam miodem.
Koktajl jest gotowy.

Przepisy są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.