Witam serdecznie,
dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizze z
patelni, dla osób które nie mają piekarnika a chciałyby
przygotować pizze w domu.
Do przygotowwnia pizzy będziemy
potrzebowali:
użyłam patelni o grubym
dnie 28 cm – 3 pizze
na ciasto:
400 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
1 opakowanie drożdży
instant (7 g – porcja jak na 500 g mąki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju lub oliwy
na sos:
passata pomidorowa
(przecier pomidorowy)
suszona bazylia, oregano
czosnek granulowany
sól, pieprz
dodatki na pizze takie
jakie lubimy
Link do filmiku przepisem
na: Pizza z patelni
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:
Do miski wsypuję drożdże,
cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę z drożdżami
odstawiam na około 10 minut.
Po 10 minutach:
Do miski z drożdżami dodaję
pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, olej lub oliwę.
Składniki mieszam łyżką w misce, tak żeby wstępnie się
połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany
mąką i wyrabiam kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie
i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do miski posmarowanej olejem, nakrywam ściereczką i
odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją
objętość – moje ciasto wyrastało około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta
ciasto, przygotuję sos:
Do miseczki z przecierem
pomidorowym dodaję zioła , doprawiam solą i pieprzem, oliwę i
dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie
pizzy:
Na blat posmarowany olejem
wykładam ciasto i dzielę na trzy w miarę równe części (jeżeli
mamy mniejszą patelnię, to ciasto możemy podzielić na więcej
części).
Z każdego kawałka ciasta
formuję dłońmi placek, wielkości patelni.
Pizze smażę na średnim
palniku i na najmniejszym płomieniu.
Patelnię smaruję olejem
i na ciepłą patelnię kładę placek, ciasto rozciągam palcami na
wielkość patelni i smażę do momentu aż placek od spodu
delikatnie się zrumieni.
Następnie przewracam na
drugą stronę, smaruję sosem, kładę dodatki i posypuję serem.
Nakrywam na chwilę pokrywką, tak żeby ser się roztopił.
Następnie odkrywam i dosmażam bez przykrycia, spód powinien być
lekko brązowy (nie cały ale w miejscach gdzie styka się z
powierzchnią patelni).
Gotową pizze zdejmuję na
talerz, patelnię ponownie smaruję olejem i smażę kolejną pizze.
Pizza z patelni jest
gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz