Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na placki z dynią i
jabłkami. Placki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. A że
sezon dyniowy w pełni, to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania placków będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 18 placków
300 g dyni (po obraniu)
około 250 g jabłek
(przed obraniem)
220 g mąki pszennej
150 ml maślanki (może
być kefir, zsiadłe mleko)
3 jajka (rozmiar L)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Link do filmiku z
przepisem na: Placki z dynią
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myję
wybieram gniazda nasienne i obieram ze skórki. Tak przygotowaną
dynię ścieram na tarce o grubych oczkach.
Jabłka również ścieram
na tarce o grubych oczkach. Jabłka można obrać lub zetrzeć ze
skórką.
Do miski przekładam
jajka, maślankę, sól, sodę, cukier i dokładnie mieszam.
Następnie dodaję dynię i jabłka i mieszam. Na koniec dodaję mąkę
i dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek – ciasto jest
gotowe.
Smażenie placków:
Placki smażę na
rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor.
Placki smażę na najmniejszym płomieniu. Usmażone układam na
papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z dynią są
gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz