Nowe Przepisy

niedziela, 20 października 2019

Przepis na gulasz z grzybami leśnymi

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszny gulasz z grzybami leśnymi. Gulasz możemy podać z pieczywem, kaszą, ziemniakami i oczywiście z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym. Do przygotowania gulaszu możemy użyć grzybów takie jakie uda nam się znaleźć w lesie, mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki, kukri.

Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować:

około 800 g mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego
około 400-500 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki)
500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
cebula około 150 g
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki ostrej musztardy
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana)
3 łyżki śmietany 18 %
natka pietruszki do posypania gotowego gulaszu

sól, pieprz, papryka ostra
tymianek (około 1 łyżeczki)
papryka słodka (około ½ łyżeczki)

Link do filmiku z przepisem na: Gulasz z grzybami leśnymi


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na gulasz:

Umyte i osączone grzyby, kroję na mniejsze kawałki (można pokroić w paseczki lub kostkę).
Czosnek drobniutko kroję (można przecisnąć przez praskę).
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę.

Przygotowanie gulaszu:
Na dobrze rozgrzanym oleju na patelni, smażę partiami mięso tak żeby się zrumieniło (mięso smażę kilka minut).
Następnie mięso zdejmuję z patelni na talerz i smażę kolejną porcję mięsa, jeżeli trzeba to dolewam olej.

Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa, smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję grzyby, czosnek i całość smażę około 5 minut.

Po około 5 minutach do grzybów dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Jeżeli mamy małą patelnię, to składniki możemy przełożyć do garnka.
Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę i ponownie mieszam.
Dodaję wywar, przyprawy, mięso i dokładnie mieszam.
Garnek lub patelnię, nakrywam pokrywką i duszę pod przykryciem około 30 minut do miękkości mięsa. Gulasz duszę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gdy mięso jest już miękkie, to dodaję do gulaszu śmietanę i duszę jeszcze około 2 minut. Śmietanę przed dodaniem hartuję kilkoma łyżkami sosu z gulaszu.

Na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy.

Gulasz z grzybami leśnymi jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.