Witam serdecznie, tym
razem propozycja na pyszny gulasz z grzybami leśnymi. Gulasz możemy
podać z pieczywem, kaszą, ziemniakami i oczywiście z ogóreczkiem
kiszonym lub konserwowym. Do przygotowania gulaszu możemy użyć
grzybów takie jakie uda nam się znaleźć w lesie, mogą to być
podgrzybki, maślaki, prawdziwki, kukri.
Do przygotowania gulaszu
będziemy potrzebować:
około 800 g mięsa
wieprzowego, wołowego lub drobiowego
około 400-500 g grzybów
(prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki)
500 ml wywaru warzywnego
lub mięsnego
cebula około 150 g
5 łyżeczek koncentratu
pomidorowego
4 łyżeczki ostrej
musztardy
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
(może być ziemniaczana)
3 łyżki śmietany 18 %
natka pietruszki do
posypania gotowego gulaszu
sól, pieprz, papryka
ostra
tymianek (około 1
łyżeczki)
papryka słodka (około ½
łyżeczki)
Link do filmiku z
przepisem na: Gulasz z grzybami leśnymi
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
wszystkie składniki na gulasz:
Umyte i osączone grzyby,
kroję na mniejsze kawałki (można pokroić w paseczki lub kostkę).
Czosnek drobniutko kroję
(można przecisnąć przez praskę).
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Umyte i osuszone mięso
kroję w kostkę.
Przygotowanie gulaszu:
Na dobrze rozgrzanym oleju
na patelni, smażę partiami mięso tak żeby się zrumieniło (mięso
smażę kilka minut).
Następnie mięso zdejmuję
z patelni na talerz i smażę kolejną porcję mięsa, jeżeli trzeba
to dolewam olej.
Na pozostałym tłuszczu
ze smażenia mięsa, smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się
zeszkliła.
Następnie do cebuli
dodaję grzyby, czosnek i całość smażę około 5 minut.
Po około 5 minutach do
grzybów dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Jeżeli mamy małą
patelnię, to składniki możemy przełożyć do garnka.
Następnie dodaję
koncentrat pomidorowy, musztardę i ponownie mieszam.
Dodaję wywar, przyprawy,
mięso i dokładnie mieszam.
Garnek lub patelnię,
nakrywam pokrywką i duszę pod przykryciem około 30 minut do
miękkości mięsa. Gulasz duszę na małym ogniu, od czasu do czasu
mieszając.
Gdy mięso jest już
miękkie, to dodaję do gulaszu śmietanę i duszę jeszcze około 2
minut. Śmietanę przed dodaniem hartuję kilkoma łyżkami sosu z
gulaszu.
Na koniec sprawdzam smak i
jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy.
Gulasz z grzybami leśnymi
jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz