Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny sos pomidorowy z
warzywami. Tak przygotowany sos możemy podać z makaronem, ryżem,
ziemniakami. Możemy również przygotować z nim sos mięsny do
makaronu lub ziemniaków.
Do przygotowania sosu
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 4 L sosu
2,5 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
600 g marchwi
200 g pietruszki
500 g cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
200 ml oleju (użyłam
rzepakowego)
do smaku:
pieprz, papryka słodka,
papryka ostra
około 1 ½ łyżki soli
cukier (ksylitol, stewia)
do złamania smaku chociaż jest marchew więc można pominąć ale
to kwestia gustu
zioła oregano, bazylia
itp.. takie jakie lubimy
Link do filmiku z
przepisem na: Sos pomidorowy z warzywami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
składniki na sos – składniki będę mieliła w maszynce do mięsa
więc nie trzeba ich bardzo drobno kroić:
Oczyszczoną i umytą
marchew i pietruszkę, kroję na mniejsze kawałki.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę również kroję
na mniejsze kawałki.
Umyte pomidory, przekrawam
na pół, usuwam zgrubienie o łodyżki i kroję na mniejsze kawałki
razem ze skórką. Jeżeli chcemy to możemy obrać pomidory.
Czosnek drobniutko kroję
i daję do osobnej miseczki – czosnku nie daję do mielenia, dodam
go pod koniec gotowania sosu.
Tak przygotowane składniki
mielę w maszynce do mielenia, bezpośrednio do garnka. W maszynce
mam założone sitko o średnich oczkach.
Gotowanie sosu:
Do sosu dodaję łyżkę
soli, dokładnie mieszam i garnek stawiam na gazie.
Od momentu zagotowania sos
gotuję około 45 minut, następnie dodaję czosnek, olej, przyprawy,
cukier, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 15 minut.
Pod koniec sprawdzam smak
i jeżeli trzeba to doprawiam do smaku – sos jest gotowy.
Gorący sos wlewam do
wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i
mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do góry
dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy
pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.
Tak przygotowany sos
przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Sos jest gotowy, życzę
udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Czy muszę mielić w maszynce czy mogę je poszatkować jeżeli mam końcówkę do szatkowania w maszynce?
OdpowiedzUsuńMożna poszatkować, ważne aby były rozdrobnione. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń