Nowe Przepisy

wtorek, 10 września 2019

Sos pomidorowy z warzywami na zimę

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny sos pomidorowy z warzywami. Tak przygotowany sos możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami. Możemy również przygotować z nim sos mięsny do makaronu lub ziemniaków.

Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sosu

2,5 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
600 g marchwi
200 g pietruszki
500 g cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
200 ml oleju (użyłam rzepakowego)

do smaku:
pieprz, papryka słodka, papryka ostra
około 1 ½ łyżki soli
cukier (ksylitol, stewia) do złamania smaku chociaż jest marchew więc można pominąć ale to kwestia gustu
zioła oregano, bazylia itp.. takie jakie lubimy

Link do filmiku z przepisem na: Sos pomidorowy z warzywami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na sos – składniki będę mieliła w maszynce do mięsa więc nie trzeba ich bardzo drobno kroić:
Oczyszczoną i umytą marchew i pietruszkę, kroję na mniejsze kawałki.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę również kroję na mniejsze kawałki.
Umyte pomidory, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie o łodyżki i kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Jeżeli chcemy to możemy obrać pomidory.
Czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki – czosnku nie daję do mielenia, dodam go pod koniec gotowania sosu.

Tak przygotowane składniki mielę w maszynce do mielenia, bezpośrednio do garnka. W maszynce mam założone sitko o średnich oczkach.

Gotowanie sosu:
Do sosu dodaję łyżkę soli, dokładnie mieszam i garnek stawiam na gazie.
Od momentu zagotowania sos gotuję około 45 minut, następnie dodaję czosnek, olej, przyprawy, cukier, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 15 minut.
Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam do smaku – sos jest gotowy.

Gorący sos wlewam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.

Tak przygotowany sos przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Sos jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Czy muszę mielić w maszynce czy mogę je poszatkować jeżeli mam końcówkę do szatkowania w maszynce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można poszatkować, ważne aby były rozdrobnione. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.