Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 września 2019

Naleśniki ''Arabskie” z jabłkami

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne naleśniki z jabłkami. Naleśniki są robione troszkę inaczej niż tradycyjne, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania naleśników będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 12 naleśników

na ciasto:
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
½ szklanki letniej wody (125 ml)
150 g mąki pszennej (niepełna szklanka 250 ml)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki drożdży suchych

na farsz:
3 jabłka (około 600 g)
około 2 łyżek masła
cukier do smaku
i jeżeli lubimy cynamon

Link do filmiku z przepisem na: Naleśniki z jabłkami


Przygotowania:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut.

Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.


W tym czasie przygotuję jabłka:
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka i smażę około 10 minut, tak żeby jabłka zmiękły. Pod koniec dodaję do smaku cukier, mieszam i jeszcze przez chwilę smażę, żeby cukier się rozpuścił.

Tak przygotowane jabłka odstawiam do wystudzenia.

Smażenie naleśników:
Patelnię smaruję olejem (użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie przewracam na drugą stronę.

Po usmażeniu naleśnika, patelnię ponownie smaruję olejem.

Usmażony, ciepły naleśnik sklejam tak, aby powstał rożek.


Końcowe przygotowanie naleśników:
Do naleśników w kształcie rożka nakładam jabłka i posypuję cynamonem. Naleśniki są gotowe.

Naleśniki z jabłkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.