Witam serdecznie, tym
razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne naleśniki z
jabłkami. Naleśniki są robione troszkę inaczej niż tradycyjne,
więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania
naleśników będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 12 naleśników
na ciasto:
1 szklanka letniego mleka
(250 ml)
½ szklanki letniej wody
(125 ml)
150 g mąki pszennej
(niepełna szklanka 250 ml)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
½ łyżeczki drożdży
suchych
na farsz:
3 jabłka (około 600 g)
około 2 łyżek masła
cukier do smaku
i jeżeli lubimy cynamon
Link do filmiku z
przepisem na: Naleśniki z jabłkami
Przygotowania:
Najpierw przygotuję
ciasto:
Do miski wlewam letnie
mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę
odstawiam na około 10 minut.
Następnie dodaję mąkę,
proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak
żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i
odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuję
jabłka:
Jabłka obieram, usuwam
gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam
masło, dodaję jabłka i smażę około 10 minut, tak żeby jabłka
zmiękły. Pod koniec dodaję do smaku cukier, mieszam i jeszcze
przez chwilę smażę, żeby cukier się rozpuścił.
Tak przygotowane jabłka
odstawiam do wystudzenia.
Smażenie naleśników:
Patelnię smaruję olejem
(użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam
około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak
żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie
przewracam na drugą stronę.
Po usmażeniu naleśnika,
patelnię ponownie smaruję olejem.
Usmażony, ciepły
naleśnik sklejam tak, aby powstał rożek.
Końcowe przygotowanie
naleśników:
Do naleśników w
kształcie rożka nakładam jabłka i posypuję cynamonem. Naleśniki
są gotowe.
Naleśniki z jabłkami są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz