Witam serdecznie,
propozycja na leczo z cukinią i kalafiorem, tak przygotowane leczo
jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania lecza
będziemy potrzebowali:
Duży garnek o pojemności
około 5 L
1 mały kalafior lub ½
dużego (około 600 g)
1 kg pomidorów
około 1 kg papryki
czerwonej
około 300 g cebuli
około 1 kg cukinii
około 600 g dobrej
kiełbasy (ja użyłam swojskiej)
duży pęczek natki
pietruszki
4 ząbki czosnku
½ szklanki wody (około
150 ml)
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela
angielskiego
2 łyżeczki papryki
słodkiej
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki papryki
ostrej
sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem na: Leczo z cukinią i kalafiorem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
wszystkie składniki na leczo:
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe
paseczki.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię kroję w
nie za dużą kostkę.
Umyty kalafior kroję na
mniejsze kawałki i dodaję do cukinii.
Wypłukaną natkę
pietruszki, siekam.
Obraną ze skórki
kiełbasę, kroję na mniejsze kawałki.
Pomidory obieram ze
skórki, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję
na mniejsze kawałki.
Gotowanie lecza –
najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 5 L:
W garnku rozgrzewam olej i
smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli
dodaję paprykę, dodaję wodę i duszę pod przykryciem około 15
minut, od czasu do czasu mieszając.
Po 15 minutach dodaję
cukinię, pomidory, kalafior, doprawiam solą, pieprzem, papryką
słodką, ostrą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, mieszam
i jeszcze duszę pod przykryciem około 20 minut, do miękkości
warzyw, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie, na patelni
podsmażam kiełbasę przez kilka minut, tak żeby się zrumieniła.
Gdy warzywa są już
miękkie, dodaję podsmażoną kiełbasę dodaję tymianek, lubczyk,
czosnek, natkę pietruszki, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod
przykryciem około 5 minut.
Sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam – leczo jest gotowe.
Leczo z cukinią i
kalafiorem jest gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz