Witam serdecznie, sezon
śliwkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na powidła śliwkowe bez cukru. Powidło śliwkowe jest bardzo smaczne, proste w
przygotowaniu i bez cukru, jeżeli ktoś jeszcze nie robił powidła,
to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania powidła
śliwkowego będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie
około 500 ml powidła
2 kg śliwek węgierek
około ½ szklanki wody
wyparzone słoiczki i
wieczka
opcjonalnie cukier
Link do filmiku z
przepisem na: Powidło śliwkowe
Przygotowanie:
Z dokładnie umytych
śliwek usuwam pestki. Śliwki przekładam do garnka dodaję wodę i
zaczynam smażyć powidło.
Do smażenia powidła,
najlepiej jest wybrać garnek jak najszerszy, wtedy szybciej odparuje
sok.
Smażenie powidła:
Na początku smażenia,
płomień pod garnkiem mam ustawiony na większy płomień, aby
śliwki puściły sok, od czasu do czasu mieszam.
Następnie zmniejszam
płomień i smażę powidło, czym powidło staje się gęstsze tym
częściej mieszam, żeby powidło nie przywarło do dna garnka i nie
pryskało po całej kuchni.
Ja powidło smażyłam
około 3 godzin, ale długość smażenia zależy od ilości śliwek
i wielkości garnka.
Pod sam koniec smażenia,
możemy dodać do smaku cukier, ja nie dodaję.
Żeby sprawdzić czy
powidło ma już odpowiednią gęstość, to podczas mieszania gdy
ślad po łyżce nie zlewa się, tylko pozostaje, a powidło trudno
odkleja się od łyżki, to znaczy że jest już gotowe.
Gorące powidło nakładam
do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika wycierami mocno
zakręcam wieczko.
Słoiczki ustawiam do góry
dnem na ściereczce, nakrywam drugą i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane powidło,
przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
Powidło śliwkowe jest
gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszne powidła śliwkowe i mało skomplikowane też robiłam według tego przepisu.
OdpowiedzUsuń