Witam serdecznie, dzisiaj
propozycja na sałatkę z cukinii na zimę do słoików. Sałatka z
cukinii jest bardzo smaczna, idealnie pasuje do obiadu.
Do przygotowania sałatki
z cukinii na zimę będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie 6
słoików 720 ml
1,5 kg cukinii
1,5 kg pomidorów
około 600 g papryki
czerwonej
500 g cebuli
500 g marchwi
około 100 g pietruszki
6 ząbków czosnku
2 papryczki chili
(opcjonalnie)
100 ml oleju
oraz do smaku:
80 ml octu jabłkowego 6%
około 25 g cukru
6 ziarenek ziela
angielskiego
2 listki laurowe
2 ½ łyżeczki bazylii
1 ½ oregano
około 3 - 4 łyżeczek
soli
ilość przypraw i ziół
możemy zmienić według własnego gustu
Link do filmiku z
przepisem na: Sałatka z cukinii na zimę
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
wszystkie składniki na sałatkę:
Oczyszczoną i umytą
marchew i pietruszkę, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Z umytej papryki usuwam
gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki, cieknie paseczki o
długości kilku centymetrów.
Z papryczki chili usuwam
nasionka i drobniutko kroję – jeżeli nie mamy papryczki lub
obawiamy się że sałatka będzie za ostra, to możemy nie dodawać
papryczki, a później doprawić sałatkę pieprzem i papryką ostrą.
Cebulę kroję w cienkie
piórka.
Czosnek drobniutko kroję.
Dokładnie umytą cukinię
kroję w półplasterki, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to
najlepiej jest je wyciąć.
Pomidory obieram ze skórki
i kroję na mniejsze kawałki. Żeby łatwiej było pomidory,
wcześniej zalałam je na około 2 minuty wrzątkiem i następnie
przelewam zimną wodą.
Przygotowanie sałatki:
W dużym garnku (najlepiej
żeby miał pojemność około 5L), rozgrzewam część oleju i
podsmażam cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie dodaję
marchew, pietruszkę, paprykę, chili, pozostały olej i duszę pod
przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaję
cukinię, czosnek, przyprawy (oprócz cukru i octu), i duszę około
20 minut, tak żeby cukinia była miękka ale i delikatnie chrupka. A
i od czasu do czasu mieszam.
Na koniec dodaję
pomidory, cukier, ocet i całość jeszcze duszę pod przykryciem
około 10 minut, pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam – sałatka jest gotowa.
Pasteryzacja:
Do wcześniej wyparzonych
słoików nakładam gorącą sałatkę razem z sosem, pozostawiając
około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika
dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki wstawiam do garnka
wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą
ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości
słoika.
Garnek stawiam na gazie i
gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20
minut. Następnie wyjmuję słoiki ustawiam do góry dnem na
ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Słoiki możemy również
pasteryzować na sucho w piekarniku.
Sałatka z cukinii na zimę
jest gotowa, słoiki wynoszę do piwnicy. Życzę udanych przetworów
i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Jest pani super
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń