Witam serdecznie, dzisiaj
chciałbym zaproponować przepis na pyszną paprykę faszerowaną,
kaszą bulgur, mięsem i cukinią. Tak przygotowana papryka
faszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania papryki
faszerowanej będziemy potrzebowali:
około 6 średnich papryk
200 g kaszy bulgur (przed
ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu
400 g mięsa mielonego
(użyłam z indyka)
cukinia około 250 g
cebula około 100 g
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki
pietruszki
½ pęczka koperku
około 100 g koncentratu
pomidorowego
przyprawy:
około 1 łyżeczki
pieprzu ziołowego
papryka słodka, ostra
pieprz, sól
Link do filmu z przepisem
na: Papryka faszerowana
Przygotowanie:
Kaszę gotuję według
przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Dokładnie umytą cukinię
kroję w cienkie paseczki, jeżeli mamy temperówkę do warzyw to
możemy zrobić z cukinii spaghetti i pokroić na krótsze kawałki.
Wypłukaną zieleninę
drobno siekam.
Z dokładniej umytej
papryki odcinam jak najcieniej górę i usuwam gniazda nasienne.
Paprykę możemy również przekroić wzdłuż na pół.
Przygotowanie farszu:
Na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się
zeszkliła.
Następnie dodaję mięso,
czosnek i smażę około 5 minut.
Następnie dodaję cukinię
i smażę około 3 minut.
Na koniec dodaję
koncentrat pomidorowy, doprawiam, dokładnie mieszam i smażę około
3 minut.
Tak przygotowane mięso
dodaję do kaszy, dodaję zieleninę i dokładnie mieszam. Sprawdzam
smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie
papryki faszerowanej:
Naczynie w którym będę
zapiekała paprykę, smaruję olejem.
Do papryk
nakładam farsz, delikatnie ugniatam i układam w naczyniu.
|Naczynie
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę
i zapiekam około 35 minut.
Papryka
faszerowana jest gotowa, dodatkowo przed podaniem paprykę możemy
posypać żółtym serem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz