Nowe Przepisy

poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Pyszna papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem

papryka faszerowana
Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym zaproponować przepis na pyszną paprykę faszerowaną, kaszą bulgur, mięsem i cukinią. Tak przygotowana papryka faszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania papryki faszerowanej będziemy potrzebowali:

około 6 średnich papryk
200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu
400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
cukinia około 250 g
cebula około 100 g
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku
około 100 g koncentratu pomidorowego

przyprawy:
około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
papryka słodka, ostra
pieprz, sól

Link do filmu z przepisem na: Papryka faszerowana


Przygotowanie:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie paseczki, jeżeli mamy temperówkę do warzyw to możemy zrobić z cukinii spaghetti i pokroić na krótsze kawałki.
Wypłukaną zieleninę drobno siekam.

Z dokładniej umytej papryki odcinam jak najcieniej górę i usuwam gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić wzdłuż na pół.

Przygotowanie farszu:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się zeszkliła.
Następnie dodaję mięso, czosnek i smażę około 5 minut.
Następnie dodaję cukinię i smażę około 3 minut.
Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam, dokładnie mieszam i smażę około 3 minut.

Tak przygotowane mięso dodaję do kaszy, dodaję zieleninę i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.

Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
Naczynie w którym będę zapiekała paprykę, smaruję olejem.

Do papryk nakładam farsz, delikatnie ugniatam i układam w naczyniu.

|Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 35 minut.

Papryka faszerowana jest gotowa, dodatkowo przed podaniem paprykę możemy posypać żółtym serem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.