Witam serdecznie,
chciałabym zaproponować przepis na domowe krojone pomidory w
zalewie, na zimę do słoików. Tak przygotowane pomidory krojone, są
bardzo smaczne i według mnie lepsze niż sklepowe :). Jeżeli
zastanawiacie się państwo co można przygotować z pomidorów na
zimę do słoików, to polecam wypróbować ten przepis, ponieważ w
zimie i nie tylko, takie pomidory są idealne do przygotowania sosu
do makaronu (zastąpią passatę), można z nimi ugotować zupę
pomidorową lub przygotować pyszne chili con carne i wiele, wiele
innych pysznych dań :).
Do przygotowania pomidorów
będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie
słoików - 6x550 ml i 1x300 ml
2,5 kg twardych i
mięsistych pomidorów
na zalewę:
1,5 kg pomidorów (mogą
być miękkie)
2 łyżeczki soli do
przetworów
1 łyżeczka cukru lub
ksylitolu
dodatkowo dodam:
garść listków bazylii
kilka gałązek oregano
ostrą papryczkę
wyparzone słoiki i
wieczka
Link do filmiku z
przepisem na: Pomidory krojone
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
pomidory krojone:
Pomidory zalewam wrzątkiem
na około 2 minuty (tak żeby były całe zanurzone w wodzie),
następnie przelewam zimną wodą i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam
na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze
kawałki.
Tak przygotowane pomidory
przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około
3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Teraz przygotuję zalewę:
Pomidory zalewam wrzątkiem
na około 2 minuty (tak żeby były całe zanurzone w wodzie),
następnie przelewam zimną i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam
na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki
i przekładam do garnka.
Do pomidorów dodaję
papryczkę, bazylię, oregano i rozdrabniam blenderem. Następnie
dodaję sól, cukier, garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu
zagotowania około 15 minut, tak żeby zalewa trochę zgęstniała –
odparowałam około 200 ml płynu.
Końcowe przygotowanie
pomidorów:
Tak przygotowaną zalewę
rozlewam do słoików z pomidorami, pozostawiając około 2
centymetrów wolnego miejsca od wieczka, staram się również aby
pomidory były przykryte zalewą. Pomidory po dodaniu zalewy
odpowietrzam delikatnie potrząsając słoikiem lub odpowietrzam za
pomocą noża, wkładając go do słoika i delikatnie ruszając
pomidorami.
Następnie brzeg słoika
dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Słoiki wstawiam do garnka
wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą
ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości
słoika.
Garnek stawiam na gazie i
gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25
minut. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na
ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Słoiki możemy również
pasteryzować na sucho w piekarniku:
Słoiki ustawiam na basze,
tak żeby się nie stykały. Wstawiam do zimnego piekarnika, włączam
grzanie i pasteryzuję około 40 minut, w temperaturze 120°C.
Następnie wyłączam
grzanie, uchylam drzwiczki i pozostawiam słoiki w piekarniku na
około 15 minut. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem
na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Pomidory krojone są
gotowe, słoiki wstawiam do piwnicy. Życzę udanych przetworów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
pyszny pomysł na lato w słoiku;0
OdpowiedzUsuńDziękuje pani bardzo za przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam