Nowe Przepisy

poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Pomidory krojone do słoików na zimę – domowe przetwory

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe krojone pomidory w zalewie, na zimę do słoików. Tak przygotowane pomidory krojone, są bardzo smaczne i według mnie lepsze niż sklepowe :). Jeżeli zastanawiacie się państwo co można przygotować z pomidorów na zimę do słoików, to polecam wypróbować ten przepis, ponieważ w zimie i nie tylko, takie pomidory są idealne do przygotowania sosu do makaronu (zastąpią passatę), można z nimi ugotować zupę pomidorową lub przygotować pyszne chili con carne i wiele, wiele innych pysznych dań :).

Do przygotowania pomidorów będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie słoików - 6x550 ml i 1x300 ml

2,5 kg twardych i mięsistych pomidorów

na zalewę:
1,5 kg pomidorów (mogą być miękkie)
2 łyżeczki soli do przetworów
1 łyżeczka cukru lub ksylitolu

dodatkowo dodam:
garść listków bazylii
kilka gałązek oregano
ostrą papryczkę

wyparzone słoiki i wieczka

Link do filmiku z przepisem na: Pomidory krojone


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję pomidory krojone:
Pomidory zalewam wrzątkiem na około 2 minuty (tak żeby były całe zanurzone w wodzie), następnie przelewam zimną wodą i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane pomidory przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Teraz przygotuję zalewę:
Pomidory zalewam wrzątkiem na około 2 minuty (tak żeby były całe zanurzone w wodzie), następnie przelewam zimną i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.

Do pomidorów dodaję papryczkę, bazylię, oregano i rozdrabniam blenderem. Następnie dodaję sól, cukier, garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 15 minut, tak żeby zalewa trochę zgęstniała – odparowałam około 200 ml płynu.

Końcowe przygotowanie pomidorów:
Tak przygotowaną zalewę rozlewam do słoików z pomidorami, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka, staram się również aby pomidory były przykryte zalewą. Pomidory po dodaniu zalewy odpowietrzam delikatnie potrząsając słoikiem lub odpowietrzam za pomocą noża, wkładając go do słoika i delikatnie ruszając pomidorami.

Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym i mocno zakręcam wieczko.

Pasteryzacja:
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Słoiki możemy również pasteryzować na sucho w piekarniku:
Słoiki ustawiam na basze, tak żeby się nie stykały. Wstawiam do zimnego piekarnika, włączam grzanie i pasteryzuję około 40 minut, w temperaturze 120°C.
Następnie wyłączam grzanie, uchylam drzwiczki i pozostawiam słoiki w piekarniku na około 15 minut. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Pomidory krojone są gotowe, słoiki wstawiam do piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.