Witam serdecznie, tym
razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne i proste w
przygotowaniu pampuchy na sodzie. Pampuchy możemy zrobić nadziewane
lub bez nadzienia i podać z sosem owocowym.
Do przygotowania pampuchów
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 8-10 pampuchów
na ciasto:
200 g maki pszennej (typ
od 400 do 550)
100 ml kefiru (100 g)
1 jajko (rozmiar L)
2 łyżki cukru kryształ
½ łyżeczki sody
szczypta soli
-------------------------------
oraz owoce –
około 1 ½ szklani jagód
2 łyżki cukru kryształ
½ łyżki maki
ziemniaczanej
Link do filmiku z
przepisem na: Pampuchy na sodzie
Przygotowanie:
Do miski przekładam
wszystkie składniki na ciasto i mieszam łyżką. Gdy składniki
wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez
kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – ciasto jest
gotowe.
Ciasto jest dość klejące
więc podczas wyrabiania podsypuję mąką, (w sumie użyłam do
podsypania około 2 łyżek mąk pszennej).
Następnie do wypłukanych
i osączonych jagód dodaję, wymieszany cukier z mąką ziemniaczaną
i delikatnie mieszam.
Ciasto rozwałkowuję na
blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 3 milimetrów i
wykrawam krążki, skrawki zagniatam i później ponownie
rozwałkowuję.
Na krążek ciasta
nakładam około 2 łyżeczek jagód i dokładnie zlepiam (podobnie
jak pierogi), kładę zlepieniem do dołu i delikatnie spłaszczam
dłonią (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Jeżeli robię pampuchy
bez nadzienia, to formuję w nie za duże kulki.
Gotowanie na parze
pampuchów:
Pampuchy możemy ugotować
na parze w specjalnym garnku do gotowania na parze, użyć wkładki
do gotowania na parze lub na gazie, ewentualnie na durszlaku.
Wkładkę do gotowania na
parze maluję olejem (dzięki temu pampuchy nie przykleją się do
naczynia). Gdy woda się zagotuje, pampuchy układam na wkładce,
nakrywam pokrywką i paruję około 9 minut.
Pampuchy bez nadzienia
również paruję około 9 minut.
Jeżeli nie mamy
odpowiedniego garnka, to do zwykłego garnka nalewamy wodę, górę
obwiązujemy gazą tak żeby była napięta. Gdy woda się zagotuje
układamy na gazie pampuchy i nakrywamy pokrywką i parujemy około 9
minut.
Tak przygotowane pampuchy
podaję dodatkowo z sosem owocowym, który przygotowałam z jagód,
jogurtu i cukru.
Pampuchy są gotowe życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz