Witam serdecznie, dzisiaj
podzielę się przepisem na pyszną i puszystą drożdżówkę z
owocami, to ciasto drożdżowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu
bo nie trzeba go zagniatać, a wystarczy jedynie wymieszać łyżką.
Polecam wypróbować przepis, drożdżówka jest wyjątkowo pyszna
:).
Do przygotowania
drożdżówki będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o
wymiarach 34 cm x 24 cm
560 g maki pszennej (typ
od 400 do 550 )
4 żółtka (jajka rozmiar
L)
300 ml letniego mleka (300
g)
120 g cukru
35 g drożdży świeżych
100 g masła (roztopionego
i przestudzonego)
otarta skórka z jednej
cytryny
2 łyżeczki cukru
waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
oraz owoce, ja użyłam
moreli
na kruszonkę:
około 6 łyżek mąki
pszennej
około 3 łyżek dobrze
schłodzonego masła
i około 3 łyżek cukru
kryształ
Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówka z owocami
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myję,
osuszam, przekrawam na pół i usuwam pestki – owoce są gotowe. Do
przygotowania ciasta możemy użyć różnych owoców: moreli,
brzoskwiń, czereśni, wiśni..
Kruszonka:
Na blat wysypuję
składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę je ze sobą,
tak żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam
na talerzyk i wkładam do lodówki.
Przygotowanie ciasta:
Najpierw przygotuję
rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki
cukru, około 50 mililitrów letniego mleka, dużą łyżkę mąki i
mieszam. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po około 15 minutach:
Do rozczynu dodaję
pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję roztopione i
przestudzone masło, i nadal mieszam łyżką, do momentu aż ciasto
stanie się gładkie i lśniące. Ciasto wyrabiałam łyżką około
3 minut.
Miskę z tak przygotowanym
ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około
40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest
chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do
około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do
wyrośnięcia.
Po około 40 minutach:
Dłoń nawilżam olejem i
przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto w foremce równo rozprowadzam, foremkę nakrywam ściereczką
i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.
Po około 15 minutach:
Na górę ciasta układam
morele, skórką do dołu i delikatnie wciskam, następnie górę
posypuję obficie kruszonką.
Pieczenie ciasta
drożdżowego:
Blaszkę z ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu
półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka (długość
pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 50
minut do 60 minut).
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki
i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z owocami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dzień dobry,czym Pani smaruje blaszkę pod papier do pieczenia?Nie ma potrzeby smarowania papieru,tylko pod papierem?Tak?Proszę o odpowiedz,dziękuję.
OdpowiedzUsuńJa jedynie smaruję foremkę przed położeniem papieru aby się trzymał. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku 💕💖💕
UsuńDzień dobry, a jaką ilość drożdży instant dodać?? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń