Nowe Przepisy

wtorek, 16 lipca 2019

Drożdżówka z owocami – bez zagniatania

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną i puszystą drożdżówkę z owocami, to ciasto drożdżowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu bo nie trzeba go zagniatać, a wystarczy jedynie wymieszać łyżką. Polecam wypróbować przepis, drożdżówka jest wyjątkowo pyszna :).

Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm

560 g maki pszennej (typ od 400 do 550 )
4 żółtka (jajka rozmiar L)
300 ml letniego mleka (300 g)
120 g cukru
35 g drożdży świeżych
100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

oraz owoce, ja użyłam moreli

na kruszonkę:
około 6 łyżek mąki pszennej
około 3 łyżek dobrze schłodzonego masła
i około 3 łyżek cukru kryształ

Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówka z owocami


Przygotowanie:
Owoce dokładnie myję, osuszam, przekrawam na pół i usuwam pestki – owoce są gotowe. Do przygotowania ciasta możemy użyć różnych owoców: moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni..

Kruszonka:
Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę je ze sobą, tak żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wkładam do lodówki.

Przygotowanie ciasta:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około 50 mililitrów letniego mleka, dużą łyżkę mąki i mieszam. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Po około 15 minutach:
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję roztopione i przestudzone masło, i nadal mieszam łyżką, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto wyrabiałam łyżką około 3 minut.

Miskę z tak przygotowanym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.



Po około 40 minutach:
Dłoń nawilżam olejem i przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w foremce równo rozprowadzam, foremkę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.

Po około 15 minutach:
Na górę ciasta układam morele, skórką do dołu i delikatnie wciskam, następnie górę posypuję obficie kruszonką.

Pieczenie ciasta drożdżowego:
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 50 minut do 60 minut).
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe z owocami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Dzień dobry,czym Pani smaruje blaszkę pod papier do pieczenia?Nie ma potrzeby smarowania papieru,tylko pod papierem?Tak?Proszę o odpowiedz,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jedynie smaruję foremkę przed położeniem papieru aby się trzymał. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku 💕💖💕

      Usuń
  2. Dzień dobry, a jaką ilość drożdży instant dodać?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.