Witam serdecznie, dzisiaj
chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jagodami i
galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto jest bardzo smaczne i
idealnie nadaje się na upalne dni. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta
będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o
wymiarach 24cm x 24cm
75 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
75 g mąki ziemniaczanej
5 jajek rozdzielone żółtka
od białek (rozmiar L)
120 g cukru kryształ
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
galaretka:
2 galaretki o smaku owoce
leśne
800 ml gorącej wody
(użyłam o 20% mniej wody niż w przepisie na opakowaniu galaretki)
i około 2 szklanek jagód
do posypania góry ciasta (można użyć innych owoców)
na bitą śmietanę:
500 ml dobrze schłodzonej
śmietanki 30% lub 36%
40 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
(około 15 g)
70 ml gorącego mleka
Link do filmiku z
przepisem na: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
biszkopt na spód:
Białka ubijam na sztywno.
Do drugiej miski
przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na
puszystą masę, tak żeby żółtka zbielały.
Następnie dodaję w dwóch
porcjach ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką, aby białka
się połączyły z masą.
Na koniec do ciasta
przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę również
dodaję w dwóch porcjach), i mieszam delikatnie szpatułką do
połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę
wyrównuję i piekę.
Ciasto wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 25 minut. Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia,
ponieważ biszkopt może opaść, jedynie pod koniec pieczenia można
otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już
upieczone.
Po upieczeniu ciasto od
razu wyjmuję z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie przygotuję
galaretkę:
Galaretki rozpuszczam w
gorącej wodzie, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Gdy
galaretka zacznie tężeć to przełożę ją na górę ciasta.
Przygotowanie bitej
śmietany:
Do żelatyny dodaję
gorące mleko i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się
rozpuściła.
W misce ubijam przez
chwilę śmietankę, następnie dodaję cukier puder i ubijam na
sztywno. Do ubitej śmietany dodaję cienkim strumyczkiem żelatynę
i miksuję na wolnych obrotach, tak aby składniki się połączyły.
Końcowe przygotowanie
ciasta:
ubitą śmietanę
przekładam na górę wystudzonego ciasta i równo rozsmarowuję. Tak
przygotowane ciasto wstawiam na lodówki na co najmniej 30 minut,
żeby masa stężała.
Gdy galaretka zacznie
tężeć, górę ciasta posypuję jagodami (wypłukanymi i
osączonymi), i za pomocą łyżki polewam tężejącą galaretką.
Ciasto ponownie wstawiam
do lodówki, do momentu zastygnięcia galaretki.
Ciasto z galaretką i
jagodami jest gotowe, najlepiej smakuje podane na zimno. Życzę
udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
super wygląda to cisto
OdpowiedzUsuńJednak lepiej jest dać żelatynę do zimnego mleka wymieszać i mieszać podgrzewając na gazie lub parze do rozpuszczenia (tak by nie zagotować)bo jak zalałam gorącym mlekiem nie mogłam tego rozmieszać a żelatyna była świeża i sypka przed zalaniem.
OdpowiedzUsuń