Witam serdecznie, tym
razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pierogi z
jagodami, oraz przepisem na ciasto czekoladowe na pierogi. Polecam
wypróbować przepis, bo pierogi są bardzo smaczne.
Z podanej porcji wyjdzie
około 25-30 pierogów
200 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
2 łyżki kakao ciemnego
bez cukru
1 łyżka cukru pudru
130 ml wrzątku (130 g)
2 łyżki oleju (około 30
ml)
szczypta soli
farsz na jedną porcję
ciasta:
około 300 g twarogu
(chudego, półtłustego, tłustego)
szklanka jagód
cukier do smaku (użyłam
około 2 łyżek cukru trzcinowego)
Z podanej porcji wyjdzie
około 25-30 pierogów
200 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
100 ml wrzątku (100 g)
1 łyżki oleju (około 15
ml)
szczypta soli
Link do filmiku z
przepisem na: Pierogi z jagodami
Przygotowanie:
Przygotowanie farszu:
Do miski przekłam twaróg,
dodaję cukier i rozcieram widelcem lub mikserem. Następnie dodaję
dokładnie wypłukane i osączone jagody i mieszam (staram się aby
za dużo jagód nie rozgnieść). Farsz jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na
pierogi z kakao:
Do mąki dodaję wszystkie
składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki
się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko
posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało
się gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto zawijam w
folie spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30
minut żeby odpoczęło.
Przygotowanie ciasta na
pierogi bez kakao - klasyczne:
Do mąki dodaję wszystkie
składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki
się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko
posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało
się gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto zawijam w
folie spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30
minut żeby odpoczęło.
Końcowe przygotowanie
pierogów:
Blat delikatnie smaruję
olejem i rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z
rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, skrawki ponownie zagniatam,
wkładam do woreczka i później ponownie rozwałkowuję.
Krążek ciasta delikatnie
rozciągam w palcach, nakładam około 1 łyżeczki farszu i sklejam
tak jak się skleja pierogi, dokładnie i mocno aby farsz nie wyszedł
podczas gotowania.
Gotowe pierogi układam na
ściereczce.
Gotowanie:
Do wody w której będę
gotowała pierogi dodaję szczyptę (taką sporą) soli, i około
łyżki oleju. Gdy woda się zagotuje wrzucam pierogi i gotuję od
momentu wrzucenia około 3 minut, następnie wyjmuję łyżką
cedzakową i gotuję następną porcję. Białe jaki ciemnie ciasto
gotuję tak samo.
Pierogi z jagodami są
gotowe, możemy je podać z jogurtem lub śmietaną, z dodatkiem
jagód i cukru. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz