Nowe Przepisy

piątek, 14 czerwca 2019

Sprawdzony przepis na Ciasto z Truskawkami które zawsze się udaje

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Ciasto razem z pieczeniem przygotujemy w około 65 minut i piekłam je wielokrotnie i zawsze się udawało, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta z truskawkami będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
180 g cukru kryształ
3 jajka rozmiar L
125 ml oleju (116 g)
200 ml kefiru (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

i około 400 gramów truskawek

Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z truskawkami


Przygotowanie:
Do mąki dodaję sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.

Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały.

Następnie dodaję olej (cały czas miksuję), kefir i stopniowo mąkę, ciasto miksuję do momentu aż składniki się połączą.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam wypłukane i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki.

Pieczenie:
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45-50 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Zimne ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

12 komentarzy :

  1. Witam serdecznie.chciałam zapytać czy ciasto jest wilgotne czy raczej suche?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko zrobilam wg przepisu ale niestety truskawki wpadły do środka zostały po nich dziury. Jaka mogła byc tego przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miała Pani mniejszą foremkę, przez co ciasto wyrosło wyżej a truskawki opadły.

      Usuń
  3. Czy może być mieszanka owoców np rabarbar z jabłkiem? Oraz czy owoce można dodać do środka ciasta? A nie kładąc na wierzch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być inne owoce i można je wymieszać z ciastem.

      Usuń
  4. Dla takich przepisów tu zaglądam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam to ciasto trzykrotnie-z wiśniami, śliwkmi i mrożonymi malinami (nie rozmrażałm). Raz zamieniłam olej na roztopione i ostudzone masło, w takiej samej ilości co olej. Za każdym razem ciasto wychodzi pyszne. Mięciutkie, pulchne, wilgotne. Polecam niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za tak miły komentarz i cieszę się, że ciasto się udaje. Pozdrawiam serdecznie 💖💖💖

      Usuń
  6. Czy można dodać mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.