Witam serdecznie, dzisiaj
chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjątkowo proste w
przygotowaniu ciasto z truskawkami. Ciasto razem z pieczeniem
przygotujemy w około 65 minut i piekłam je wielokrotnie i zawsze
się udawało, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta z
truskawkami będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o
wymiarach 24 cm x 24 cm
400 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
180 g cukru kryształ
3 jajka rozmiar L
125 ml oleju (116 g)
200 ml kefiru (200 g)
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru
waniliowego lub wanilinowego
i około 400 gramów
truskawek
Link do filmiku z
przepisem na: Ciasto z truskawkami
Przygotowanie:
Do mąki dodaję sodę,
proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.
Do miski wybijam jajka,
dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały.
Następnie dodaję olej
(cały czas miksuję), kefir i stopniowo mąkę, ciasto miksuję do
momentu aż składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję.
Na górę układam wypłukane i osuszone ręcznikiem papierowym
truskawki.
Pieczenie:
Blaszkę z ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę
i piekę około 45-50 minut, do suchego patyczka, długość
pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania
termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmuję
z foremki i odstawiam do wystudzenia. Zimne ciasto możemy dodatkowo
oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z truskawkami jest
gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam serdecznie.chciałam zapytać czy ciasto jest wilgotne czy raczej suche?
OdpowiedzUsuńCiasto jest wilgotne. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńWszystko zrobilam wg przepisu ale niestety truskawki wpadły do środka zostały po nich dziury. Jaka mogła byc tego przyczyna?
OdpowiedzUsuńMoże miała Pani mniejszą foremkę, przez co ciasto wyrosło wyżej a truskawki opadły.
UsuńCzy mogą być inne owoce?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być inne owoce.
UsuńCzy może być mieszanka owoców np rabarbar z jabłkiem? Oraz czy owoce można dodać do środka ciasta? A nie kładąc na wierzch.
OdpowiedzUsuńTak, mogą być inne owoce i można je wymieszać z ciastem.
UsuńDla takich przepisów tu zaglądam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto trzykrotnie-z wiśniami, śliwkmi i mrożonymi malinami (nie rozmrażałm). Raz zamieniłam olej na roztopione i ostudzone masło, w takiej samej ilości co olej. Za każdym razem ciasto wychodzi pyszne. Mięciutkie, pulchne, wilgotne. Polecam niezdecydowanym
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za tak miły komentarz i cieszę się, że ciasto się udaje. Pozdrawiam serdecznie 💖💖💖
UsuńCzy można dodać mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuń