Witam serdecznie,
dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na kompot z truskawek
do słoików na zimę. Jeżeli mamy wystarczająco dużą zamrażalkę
to nie trzeba się bawić w słoiki, ale jak się nie ma możliwości
zamrożenia truskawek to można je przechować tak jak ja i zrobić
zapasy po staremu :).
Do przygotowania kompotu z
truskawek:
Proporcje na 4 słoiki 1L
około 2 kg truskawek
1 ½ L wody
1 ½ szklanki cukru
4 łyżki soku z cytryny
wyparzone słoiki i
wieczka
Link do filmiku z
przepisem na: Kompot z truskawek
Przygotowanie:
Wodę przelewam do
garnka, dodaję cukier i zagotowuję, następnie odstawiam do
przestudzenia. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił.
Oczyszczone z szypułek i
wypłukane truskawki układam do wcześniej wyparzonych słoików.
Truskawki w słoiku układam tak, aby pozostawić około 3
centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Do każdego słoika dodaję
po około 1 łyżce soku z cytryny, jeżeli lubimy korzenne smaki to
możemy również dodać po około 3 goździki na słoik.
Truskawki zalewam letnią
wodą z cukrem, pozostawiając w słoiku około 2 centymetrów
wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno
zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Na dno garnka kładę
ściereczkę, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą
ściereczką i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i
gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję
około 20 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do
góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), jeżeli jakiś słoik
cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem. Słoki
nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki
przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Kompot z truskawek na zimę
jest gotowy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz