Witam serdecznie, dzisiaj
chciałabym zaproponować przepis na pyszną surówkę z kapusty i
ogórka, która idealnie nadaje się do obiadu lub na grilla.
Do przygotowania surówki
będziemy potrzebowali:
około 600 g młodej
kapusty
około 350 g ogórków
sałatkowych
pęczek koperku
puszka 400 g kukurydzy
konserwowej
na sos:
około 5 łyżek oliwy lub
oleju do sałatek
2 łyżki soku z cytryny
lub octu jabłkowego
szczypta cukru (ksylitolu,
miodu)
sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem na: Surówka z kapusty i ogórka
Przygotowanie:
Kapustę obieram z
wierzchnich liści i szatkuję. Ogórki dokładnie myję i kroję
razem ze skórką w cienkie ćwiartki (można pokroić w
półplasterki).
Umyty i osuszony koperek
drobno siekam. Kukurydze płuczę, odsączam i dodaję do pozostałych
składników.
Do oliwy dodaję sok z
cytryny, cukier, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.
Sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam.
Surówkę przed podaniem
odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Surówka jest
gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Proponuję do tego dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego i garść migdałów. Niecodzienne połączenie, ale warte spróbowania! :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń