Witam serdecznie,
chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ze szparagami
i kaszą bulgur. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie
nadaje się na lekki obiad lub kolację, można ją również wziąć
do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki
będziemy potrzebowali:
500 g zielonych szparagów
200 g kaszy bulgur
250 g pomidorków
koktajlowych
kostkę sera feta (użyłam
Favita 270 g)
pęczek szczypiorku
na sos:
około 5 łyżek oliwy lub
oleju sałatkowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem na: Sałatka ze szparagami
Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotuję
według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do
wystudzenia.
Z dokładnie umytych
szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę, szparagi kroję na
mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Główki
szparaga kładę oddzielnie.
Do wody w której będę
gotowała szparagi dodaję dużą szczyptę soli i cukru. Do
gotującej wody wrzucam pokrojone szparagi (bez główek) i gotuję
pod przykryciem od momentu wrzucenia około 3-4 minut. Następnie
dodaję główki i gotuję jeszcze około 2 minut, do miękkości
szparagów.
Ugotowane odcedzam i
odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie
sałatki:
Do ugotowanej i
wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony
szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki.
Umyte pomidorki kroję na
mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Ser feta kroję w kostkę
(można pokruszyć) i dodaję do sałatki.
Do oliwy dodaje sok z
cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie
mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie
mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka ze szparagami
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz