Nowe Przepisy

czwartek, 6 czerwca 2019

Pyszna sałatka ze szparagami i kaszą bulgur

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ze szparagami i kaszą bulgur. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację, można ją również wziąć do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:

500 g zielonych szparagów
200 g kaszy bulgur
250 g pomidorków koktajlowych
kostkę sera feta (użyłam Favita 270 g)
pęczek szczypiorku
na sos:
około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz

Link do filmiku z przepisem na: Sałatka ze szparagami


Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Z dokładnie umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę, szparagi kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Główki szparaga kładę oddzielnie.

Do wody w której będę gotowała szparagi dodaję dużą szczyptę soli i cukru. Do gotującej wody wrzucam pokrojone szparagi (bez główek) i gotuję pod przykryciem od momentu wrzucenia około 3-4 minut. Następnie dodaję główki i gotuję jeszcze około 2 minut, do miękkości szparagów.
Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie sałatki:
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki.
Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki.

Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Sałatka ze szparagami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.