Nowe Przepisy

piątek, 24 maja 2019

Gar pysznego żarełka - makaron z kapustą

kapusta z makaronem

Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na przygotowanie pysznego makaronu z kapustą, a jak wskazuje tytuł będzie to duża porcja jedzonka dla dużych głodomorów. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali:

około 700 g kapusty białej (młodej)
podwójna pierś z kurczaka – może być inne mięso (około 600 g)
500 g drobnego makaronu
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
duża cebula (około 150 g)
około 150 g marchwi
puszka 400 g pulpy pomidorowej, może być passata lub pomidory kojone z puszki
ja użyłam pulpy pomidorowej z dodatkiem chili i papryki
około ½ szklanki wody

przyprawy do mięsa:
½ soli
½ pieprzu ziołowego
½ tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej

do kapusty:
sól
3 ziarenka ziela angielskiego
2 małe listki laurowe – lub 1 duży

do smaku:
sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy

Link do filmiku z przepisem: Makaron z kapustą i mięsem


Przygotowanie składników:
Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i dodaję do marchwi.

Wypłukany i osuszony koperek i szczypiorek, drobno kroję i daję do osobnej miseczki.

Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.

Pierś z kurczaka płuczę, dokładnie osuszam i kroję w cienkie paseczki.

Przygotowanie dania:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.

Na rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso, doprawiam solą, papryką słodką, tymiankiem i pieprzem ziołowym. Po około 5 minutach smażenia dodaję cebulę i smażę do miękkości mięsa.
Następnie mięso odstawiam a w dużym, garnku rozgrzewam olej i podsmażam przez około 3 minuty kapustę z marchwią i dodaję jedną większą szczyptę soli, ziele angielskie, listek laurowy.

Do podsmażonej kapusty dodaję około 1/2 szklanki wody, mieszam i pod przykryciem duszę na małym ogniu do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest już miękka dodaję do niej koperek i szczypiorek, pulpę pomidorową, mieszam i duszę jeszcze około 3 minut.

Następnie dodaję ugotowany i odcedzony makaron, mięso, mieszam i duszę jeszcze około 3 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Makaron z mięsem i kapustą jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.