Witam serdecznie, dzisiaj
zaproponuję przepis na przygotowanie pysznego makaronu z kapustą, a
jak wskazuje tytuł będzie to duża porcja jedzonka dla dużych
głodomorów. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania makaronu
będziemy potrzebowali:
około 700 g kapusty
białej (młodej)
podwójna pierś z
kurczaka – może być inne mięso (około 600 g)
500 g drobnego makaronu
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
duża cebula (około 150
g)
około 150 g marchwi
puszka 400 g pulpy
pomidorowej, może być passata lub pomidory kojone z puszki
ja użyłam pulpy
pomidorowej z dodatkiem chili i papryki
około ½ szklanki wody
przyprawy do mięsa:
½ soli
½ pieprzu ziołowego
½ tymianku
1 łyżeczka papryki
słodkiej
do kapusty:
sól
3 ziarenka ziela
angielskiego
2 małe listki laurowe –
lub 1 duży
do smaku:
sól, pieprz,
papryka ostra, pieprz ziołowy
Link do filmiku z
przepisem: Makaron z kapustą i mięsem
Przygotowanie
składników:
Oczyszczoną i umytą
marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Kapustę obieram z
wierzchnich liści, drobno kroję i dodaję do marchwi.
Wypłukany i
osuszony koperek i szczypiorek, drobno kroję i daję do osobnej
miseczki.
Cebulę kroję w
drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
Pierś z kurczaka
płuczę, dokładnie osuszam i kroję w cienkie paseczki.
Przygotowanie dania:
Makaron gotuję
według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.
Na rozgrzanym oleju
na patelni smażę mięso, doprawiam solą, papryką słodką,
tymiankiem i pieprzem ziołowym. Po około 5 minutach smażenia
dodaję cebulę i smażę do miękkości mięsa.
Następnie mięso
odstawiam a w dużym, garnku rozgrzewam olej i podsmażam przez około
3 minuty kapustę z marchwią i dodaję jedną większą szczyptę
soli, ziele angielskie, listek laurowy.
Do podsmażonej
kapusty dodaję około 1/2 szklanki wody, mieszam i pod przykryciem
duszę na małym ogniu do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest już
miękka dodaję do niej koperek i szczypiorek, pulpę pomidorową,
mieszam i duszę jeszcze około 3 minut.
Następnie dodaję
ugotowany i odcedzony makaron, mięso, mieszam i duszę jeszcze około
3 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Makaron z mięsem i
kapustą jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia
Ewa
Prześlij komentarz