Nowe Przepisy

środa, 22 maja 2019

Babeczki z rabarbarem – muffiny z rabarbarem

rabarbar muffiny
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na babeczki z rabarbarem, są bardzo smaczne i puszyste.

Do przygotowania babeczek będziemy potrzebowali:

z podanej porcji wyjdzie około 12 babeczek

200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
70 g mąki ziemniaczanej
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
3 jajka (rozmiar L)
150 g cukru kryształ
50 g roztopionego i przestudzonego masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

około 150 g rabarbaru

Link do filmiku z przepisem na: Babeczki z rabarbarem


Przygotowanie:
Umyty rabarbar obieram ze skórki i drobno kroję, (łodygę przekrawam wzdłuż na trzy części i drobno kroję).

Do mąki pszennej dodaję mąką ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam.

Do miski wybijam jajka dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały.
Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, przez chwilę miksuję i dodaję jogurt i jeszcze przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników.

Do gotowego ciasta dodaję pokrojony rabarbar i dokładnie mieszam.

Tak przygotowane ciasto nakładam do foremek na muffiny, do każdej foremki nakładam po około 3 łyżki ciasta (ilość ciasta zależy od wielkości foremki).

Pieczenie babeczek:
Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 35 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości babeczek.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone odstawiam do wystudzenia.

Babeczki z rabarbarem są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.