Witam serdecznie, tym
razem zaproponuję przepis na babeczki z rabarbarem, są bardzo
smaczne i puszyste.
Do przygotowania babeczek
będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie
około 12 babeczek
200 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
70 g mąki ziemniaczanej
200 g jogurtu naturalnego
typu greckiego
3 jajka (rozmiar L)
150 g cukru kryształ
50 g roztopionego i
przestudzonego masła
1 ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
około 150 g rabarbaru
Link do filmiku z
przepisem na: Babeczki z rabarbarem
Przygotowanie:
Umyty rabarbar obieram ze
skórki i drobno kroję, (łodygę przekrawam wzdłuż na trzy części
i drobno kroję).
Do mąki pszennej dodaję
mąką ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam.
Do miski wybijam jajka
dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały.
Następnie dodaję
roztopione i przestudzone masło, przez chwilę miksuję i dodaję
jogurt i jeszcze przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję
stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników.
Do gotowego ciasta dodaję
pokrojony rabarbar i dokładnie mieszam.
Tak przygotowane ciasto
nakładam do foremek na muffiny, do każdej foremki nakładam po
około 3 łyżki ciasta (ilość ciasta zależy od wielkości
foremki).
Pieczenie babeczek:
Foremkę z babeczkami
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu
półkę. Babeczki piekę około 35 minut, do suchego patyczka,
długość pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości babeczek.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone odstawiam do
wystudzenia.
Babeczki z rabarbarem są
gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz