Witam serdecznie, tym
razem zaproponuję przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, z
rzodkiewką i ogórkiem. Surówka jest bardzo smaczna i idealnie
nadaje się do podania do obiadu lub do podania z mięsem na grillu.
Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania surówki
będziemy potrzebowali:
około 500 g młodej
kapusty
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewki
½ pęczka koperku
½ pęczka natki
pietruszki
1 nie za za duży ogórek
sałatkowy
na sos:
około 1 łyżeczki miodu
lub cukru
około 5 łyżek oliwy lub
oleju do sałatek
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem: Surówka z młodej kapusty
Przygotowanie:
Oczyszczoną z wierzchnich
liści kapustę, drobno szatkuję.
Dokładnie wypłukaną i
osuszoną zieleninę drobno siekam.
Dokładnie umyty ogórek,
kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
Umyte rzodkiewki kroję w
cienkie półplasterki.
Do miodu dodaję oliwę,
sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.
Wszystkie składniki
przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam. Tak
przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut, aby przeszła
smakiem.
Surówka z młodej kapusty
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Miodzio!😍
OdpowiedzUsuń