Nowe Przepisy

środa, 1 maja 2019

Surówka z młodej kapusty na grilla lub do obiadu – pyszna i prosta

młoda kapusta
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Surówka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do podania z mięsem na grillu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali:

około 500 g młodej kapusty
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewki
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
1 nie za za duży ogórek sałatkowy

na sos:
około 1 łyżeczki miodu lub cukru
około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty


Przygotowanie:
Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę, drobno szatkuję.
Dokładnie wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno siekam.
Dokładnie umyty ogórek, kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
Umyte rzodkiewki kroję w cienkie półplasterki.

Do miodu dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.

Wszystkie składniki przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut, aby przeszła smakiem.

Surówka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.