Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na prostą w przygotowaniu i
pyszną surówkę z młodej kapusty.
Do przygotowania surówki
będziemy potrzebowali:
około 500 g młodej
kapusty
1 duże jabłko winne
(około 300 g)
3 marchewki (około 300 g)
na sos:
około 5 łyżek oliwy,
oleju lnianego lub oleju do sałatek
około 2 łyżek soku z
cytryny
1 łyżeczka mielonego
kminku
½ łyżeczki cukru, miodu
lub ksylitolu
sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem na: Surówka z młodej kapusty
Przygotowanie:
Kapustę obieram z
wierzchnich liści i drobno kroję, oczyszczoną i umytą marchew
ścieram na tarce o średnich oczkach.
Umyte jabłko ścieram
razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
Do oliwy dodaję sok z
cytryny, kminek, cukier, doprawiam solą pieprzem i dokładnie
mieszam.
Sosem polewam surówkę i
dokładnie mieszam, surówkę odstawiam na około 30 minut aby
przeszła smakiem.
Surówka z młodej kapusty
jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz