Nowe Przepisy

poniedziałek, 13 maja 2019

Placki z rabarbarem na kefirze z sodą

Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki z rabarbarem na sodzie. Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania placków z rabarbarem będziemy potrzebowali:

Z podanych proporcji wyjdzie około 15 placków

340 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml) – typ od 400 do 550)
1 kubek 400 gramowy kefiru
2 jajka (rozmiar L)
3 łyżki cukru kryształ
1 łyżeczka sody
szczypta soli

około 300 g rabarbaru

Link do filmiku z przepisem na: Placki z rabarbarem


Przygotowanie:
Umyty rabarbar obieram ze skórki i drobno kroję, na kawałki nie większe niż pół centymetra.

Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz rabarbaru i miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Następnie do ciasta dodaję rabarbar i dokładnie mieszam.

Smażenie:
Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki smażę na najmniejszym płomieniu. Usmażone układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ciasta nakładam po około 2 łyżki, na placek.

Placki z rabarbarem są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Robię te placki już czwarty raz, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. |Bardzo się cieszę, że placki smakują. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💕💖💕

      Usuń
  2. Pychota, Pani Ewo. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.