Nowe Przepisy

piątek, 10 maja 2019

Ciasto z rabarbarem – pyszne i proste

Witam serdecznie, sezon na rabarbar w pełni więc polecam przepis na pyszne i proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

użyłam foremki o średnicy 24 cm

310 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
250 g masła o temperaturze pokojowej
160 g cukru pudru
5 jajek (rozmiar L)
otarta skóra z jednej cytryny
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

około 500 g rabarbaru
2 łyżki cukru kryształ

na kruszonkę:
80 g mąki pszennej
40 g cukru kryształ
40 g masła dobrze schłodzonego

Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z rabarbarem


Przygotowanie:
Umyty rabarbar obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Następnie zasypuję cukrem i odstawiam na około 30 minut, żeby rabarbar puścił sok.

Teraz przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję składniki kruszonki i pocierając je dłońmi, łącze ze sobą tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej , dodaję cukier pudrem i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję otartą skórkę z cytryny, jajko i miksuję tak aby składniki się połączyły. Dodaję około 2-3 łyżek mąki, gdy się połączy z masą to dodaję kolejne jajko i tak do końca składników.

Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam odsączony rabarbar, delikatnie dociskam i posypuję kruszonką.

Pieczenie ciasta z rabarbarem:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto z rabarbarem jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.