Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z
zasmażką. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do obiadu lub z
pieczywem. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kapusty
będziemy potrzebowali:
główka młodej kapusty
(około 1 kg przed obraniem)
jabłko winne – około
350 gramów
cebula – około 150
gramów
100 g koncentratu
pomidorowego
około 2 łyżek masła
1 ½ łyżki mąki
pszennej
do smaku:
około 2 łyżek soku z
cytryny (dodałam 2 łyżki)
½ łyżeczki kminku
(można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć)
½ łyżeczki cukru
sól
600 ml wody do gotowania
kapusty
olej do smażenia
Link do filmiku z
przepisem na: Młoda kapusta z zasmażką
Przygotowanie:
Kapustę obieram z
wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka.
Następnie do kapusty
dodaję kminek, 2-3 szczypty soli, cukier, wodę. Garnek stawiam na
gazie i gotuję pod przykryciem.
W tym czasie gdy gotuje
się kapusta, kroję cebulę w drobną kostkę i ją smażę po około
5 minutach od momentu zagotowania się kapusty.
Na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam cebulę tak aby się zeszkliła, do zeszklonej
cebuli dodaję około 1 łyżki masła i smażę jeszcze przez
chwilę,żeby cebula lekko się zrumieniła.
Tak przygotowaną cebulę
dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję.
Po dodaniu cebuli, jabłko
razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do
kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny,
dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut,
do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest już
miękka, przygotowuję zasmażkę:
Na patelni rozgrzewam
około 1 łyżki masła, dodaję mąkę i smażę zasmażkę, tak aby
mąką się zrumieniła.
Następnie zasmażkę
rozprowadzam chochelką płynu z kapusty i dodaję do garnka,
dokładnie mieszam żeby zasmażka połączyła się z kapustą i
gotuję jeszcze około 2-3 minut.
Na koniec sprawdzam smaki
jeżeli trzeba to doprawiam solą, cukrem lub sokiem z cytryny.
W sumie kapustę gotowałam
około 25 minut.
Młoda kapusta z zasmażką
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz