Nowe Przepisy

środa, 8 maja 2019

Młoda kapusta do obiadu z zasmażką

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z zasmażką. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do obiadu lub z pieczywem. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali:

główka młodej kapusty (około 1 kg przed obraniem)
jabłko winne – około 350 gramów
cebula – około 150 gramów
100 g koncentratu pomidorowego
około 2 łyżek masła
1 ½ łyżki mąki pszennej

do smaku:
około 2 łyżek soku z cytryny (dodałam 2 łyżki)
½ łyżeczki kminku (można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć)
½ łyżeczki cukru
sól

600 ml wody do gotowania kapusty
olej do smażenia 

Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z zasmażką

Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka.
Następnie do kapusty dodaję kminek, 2-3 szczypty soli, cukier, wodę. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem.

W tym czasie gdy gotuje się kapusta, kroję cebulę w drobną kostkę i ją smażę po około 5 minutach od momentu zagotowania się kapusty.
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę tak aby się zeszkliła, do zeszklonej cebuli dodaję około 1 łyżki masła i smażę jeszcze przez chwilę,żeby cebula lekko się zrumieniła.

Tak przygotowaną cebulę dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję.

Po dodaniu cebuli, jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut, do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest już miękka, przygotowuję zasmażkę:
Na patelni rozgrzewam około 1 łyżki masła, dodaję mąkę i smażę zasmażkę, tak aby mąką się zrumieniła.
Następnie zasmażkę rozprowadzam chochelką płynu z kapusty i dodaję do garnka, dokładnie mieszam żeby zasmażka połączyła się z kapustą i gotuję jeszcze około 2-3 minut.

Na koniec sprawdzam smaki jeżeli trzeba to doprawiam solą, cukrem lub sokiem z cytryny.
W sumie kapustę gotowałam około 25 minut.

Młoda kapusta z zasmażką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.