Nowe Przepisy

czwartek, 7 marca 2019

Ryba w sosie pomidorowym na obiad

ryba w sosie pomidorowym
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali:
około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby
400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu)
700 g passaty pomidorowej
1 papryczka chili
około 100 g cebuli czerwonej 
około 100 ml wody
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
(można dodać inne zioła, kwestia gustu)
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier)

Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym


Przygotowanie:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną.
Umytego i osuszonego dorsza kroję na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.
Cieciorkę płuczę z zalewy.
Danie możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu:
Na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 3 minuty, cebulkę z papryczką.

Następnie dodaję cieciorkę, passatę, wodę, zioła, doprawiam solą i ksylitolem (miałam passatę bez cukru), dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut. 

Następnie dodaję rybę i duszę jeszcze pod przykryciem około 10 minut.

Na koniec sos zagęszczam rozdrobnioną cieciorką. Do kubka przekładam kilka łyżek cieciorki i rozdrabniam blenderem, następnie rozdrobnioną dodaję do sosu.
Dokładnie mieszam, sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam – ryba jest gotowa.

Ryba w sosie pomidorowym z cieciorką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.