Nowe Przepisy

niedziela, 10 marca 2019

Muffinki Muffiny Mufiniątka - Pyszne babeczki z czekoladą

muffiny z czekoladą
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na muffinki z czekoladą i kokosem. Babeczki są smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania muffinek będziemy potrzebowali: 

z podanych proporcji wyjdzie 12 babeczek
220 g mąki pszennej (typ od 450 do 550)
120 g cukru kryształ
250 ml kefiru (około 275 g) - 1 szklanka
60 ml oleju (użyłam rzepakowego)
30 g wiórków kokosowych
1 jajko (rozmiar L)
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka sody (około 5 g)
około 50 g kropelek czekoladowych lub rodzynek


Link do filmiku z przepisem: Muffiny z czekoladą


Przygotowanie:
Do miski przelewam kefir, dodaję cukier i mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
Następnie dodaję jajko i je roztrzepuję.
Następnie dodaję olej i mieszam.
Dodaję sodę, cukier waniliowy, wiórka i mieszam.

Następnie dodaję mąkę i mieszam łopatką, tak aby mąka połączyła się z ciastem i nie było grudek.
Na koniec dodaję około połowy kropelek czekoladowych, mieszam, ciasto jest gotowe.



Pieczenie muffinek:
Foremki smaruję olejem, nakładam po około 2 łyżki ciasta i na górę kładę po kilka kropelek czekoladowych.

Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone odstawiam do wystudzenia i wystudzone oprószam cukrem puder.

Muffinki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.