Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste, pyszne i proste
w przygotowaniu babeczki marmurkowe.
Do przygotowania babeczek
marmurkowych będziemy potrzebowali:
200 g mąki pszennej (typ
450 do 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru (kryształ)
3 jajka (rozmiar L)
90 g masła o temperaturze
pokojowej
100 ml mleka (temperatura
pokojowa)
1 ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki
kakao ciemnego
około 2 łyżki mleka
Link do filmiku z
przepisem na: Babeczki marmurkowe
Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję
mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i
delikatnie mieszam.
Do miski przekładam masło
o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję,
tak aby składniki się połączyły.
Następnie dodaję po
jednym jajku, cały czas miksując.
Następnie dodaję około
połowy mąki, przez chwilę miksuję tak żeby połączyła się z
ciastem i dodaję mleko, po połączeniu się z ciastem dodaję
pozostałą mąkę i miksuję do momentu połączenia się
składników.
Teraz do miseczki
przekładam około 6 łyżek ciasta, do którego dodaję kakao
przesiane przez sitko, mleko i dokładnie mieszam – ciasto jest
gotowe.
Foremki smaruję olejem,
nakładam po około 1 1/2 łyżki jasnego ciasta i po około 1/2
łyżki ciemnego. Ciasto w foremkach delikatnie mieszam wykałaczką.
Pieczenie babeczek:
Foremkę z babeczkami
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu
półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka,
długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone odstawiam do
wystudzenia.
Babeczki marmurkowe są
gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ile sztuk wychodzi z tej ilosci ciasta?
OdpowiedzUsuń12-14 sztuk. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńCoś z tym mlekiem nie tak i za dużo sody. Dobre, ale gorzkie.
OdpowiedzUsuńJa w przepisie nie widzę sody, a co z mlekiem jest nie tak?
Usuń