Nowe Przepisy

wtorek, 15 stycznia 2019

Ciasto kinder country bez pieczenia

ciasto kinder country
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciasto (deser), bez pieczenia „Kinder country”. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinno każdemu smakować, dzieciom jak i dorosłym :).

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

propozycja na I spód:
1 szklanka (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 40 g)
1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g)

100 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% lub 36%

propozycja na II spód:
herbatniki

propozycja na III spód:
wafle tortowe 1-2 szt.
100 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% lub 36%

na masę:
2 szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 80 g)
1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g)
200 g delikatnego serka twarogowego (np. President )
250 g mascarpone
1 szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego (350 g)
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
70 ml gorącego mleka
500 ml śmietanki 30% lub 36%

na polewę:
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30% lub 36%

do posypania ryż i płatki


Link do filmu z przepisem: ciasto kinder country


Przygotowanie:
Przygotowanie spodu z płatków i ryżu:
Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam czekoladę.
Rondelek wyjmuję z garnka z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady dodaję płatki, ryż i dokładnie mieszam, tak aby płatki i ryż pokryły się czekoladą.

Następnie ryż i płatki przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wyłożyłam boki oraz spód), i wyrównuję tak aby dno było całe pokryte masą.
Foremkę wstawiam do lodówki na około 30 minut, tak aby spód zastygł.

Przygotowanie drugiego rodzaju spodu:
Foremkę wykładam papierem do pieczenia i dno wykładam herbatnikami. Dodatkowo herbatniki możemy polać roztopioną czekoladą.

Przygotowanie trzeciego rodzaju spodu:
Foremkę wykładam papierem do pieczenia, na dno kładę wafel, głębszymi tłoczeniami do góry.
Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam.
Tak przygotowaną czekoladą smaruję wafel, tak aby cały był pokryty czekoladą.
Foremkę wstawiam do lodówki na około 30 minut, tak aby spód zastygł.

Przygotowanie masy z płatkami:
Spód już mam gotowy, zastygnięty. Teraz do żelatyny dodaję gorące mleko i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła, tak przygotowaną żelatynę odstawiam na czas przygotowania masy.
Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno. Następnie dodaję mascarpone, przez chwilę miksuję, dodaję serek twarogowy i nadal miksuję, żeby składniki się połączyły.

Następnie dodaję zagęszczone mleko i miksuję do połączenia się składników, na koniec dodaję żelatynę i jeszcze chwilę miksuję.
Do tak przygotowanej masy dodaję płatki śniadaniowe oraz ryż preparowany i dokładnie mieszam - masa jest gotowa.

Masę wykładam na wcześniej przygotowany spód i wyrównuję. Foremkę wstawiam do lodówki na około 2 godziny, żeby masa stężała.

Przygotowanie polewy:
Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam. Letnią czekoladą polewam górę deseru i równo rozsmarowuję, dodatkowo górę posypuję płatkami i ryżem.
Tak przygotowane kinder country wstawiam jeszcze na około 3 godziny do lodówki.

Kinder country jest gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

5 komentarzy :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.