Witam
serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne
ciasto (deser), bez pieczenia „Kinder country”. Ciasto jest
bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinno każdemu smakować,
dzieciom jak i dorosłym :).
Do
przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
Użyłam
foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm
propozycja
na I spód:
1
szklanka (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 40
g)
1
szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g)
100
g czekolady gorzkiej
50
ml śmietanki 30% lub 36%
propozycja
na II spód:
herbatniki
propozycja
na III spód:
wafle
tortowe 1-2 szt.
100
g czekolady gorzkiej
50
ml śmietanki 30% lub 36%
na
masę:
2
szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 80
g)
1
szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g)
200
g delikatnego serka twarogowego (np. President )
250
g mascarpone
1
szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego (350 g)
3
łyżeczki żelatyny (15 g)
70
ml gorącego mleka
500
ml śmietanki 30% lub 36%
na
polewę:
200
g czekolady mlecznej
100
ml śmietanki 30% lub 36%
do
posypania ryż i płatki
Link
do filmu z przepisem: ciasto kinder country
Przygotowanie:
Przygotowanie
spodu z płatków i ryżu:
Do
rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w
gorącej kąpieli rozpuszczam czekoladę.
Rondelek
wyjmuję z garnka z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady
dodaję płatki, ryż i dokładnie mieszam, tak aby płatki i ryż
pokryły się czekoladą.
Następnie
ryż i płatki przekładam do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia (papierem wyłożyłam boki oraz spód), i wyrównuję tak
aby dno było całe pokryte masą.
Foremkę
wstawiam do lodówki na około 30 minut, tak aby spód zastygł.
Przygotowanie
drugiego rodzaju spodu:
Foremkę
wykładam papierem do pieczenia i dno wykładam herbatnikami.
Dodatkowo herbatniki możemy polać roztopioną czekoladą.
Przygotowanie
trzeciego rodzaju spodu:
Foremkę
wykładam papierem do pieczenia, na dno kładę wafel, głębszymi
tłoczeniami do góry.
Do
rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w
gorącej kąpieli rozpuszczam.
Tak
przygotowaną czekoladą smaruję wafel, tak aby cały był pokryty
czekoladą.
Foremkę
wstawiam do lodówki na około 30 minut, tak aby spód zastygł.
Przygotowanie
masy z płatkami:
Spód
już mam gotowy, zastygnięty. Teraz do żelatyny dodaję gorące
mleko i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła, tak
przygotowaną żelatynę odstawiam na czas przygotowania masy.
Do
miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno.
Następnie dodaję mascarpone, przez chwilę miksuję, dodaję serek
twarogowy i nadal miksuję, żeby składniki się połączyły.
Następnie
dodaję zagęszczone mleko i miksuję do połączenia się
składników, na koniec dodaję żelatynę i jeszcze chwilę miksuję.
Do
tak przygotowanej masy dodaję płatki śniadaniowe oraz ryż
preparowany i dokładnie mieszam - masa jest gotowa.
Masę
wykładam na wcześniej przygotowany spód i wyrównuję. Foremkę
wstawiam do lodówki na około 2 godziny, żeby masa stężała.
Przygotowanie
polewy:
Do
rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w
gorącej kąpieli rozpuszczam. Letnią czekoladą polewam górę
deseru i równo rozsmarowuję, dodatkowo górę posypuję płatkami i
ryżem.
Tak
przygotowane kinder country wstawiam jeszcze na około 3 godziny do
lodówki.
Kinder
country jest gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Bez grama cukru?
OdpowiedzUsuńBez grama, wcale nie ma cukru w płatkach, mleku, czekoladzie.
UsuńWygląda super. :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :) polecam zrobić. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuńmniam
OdpowiedzUsuń